Konstsamfundet tror på Stockmann och vi andra hoppas

Vinnarskallar från Sverige rekryteras, allt skall bli bra.

Även om jag numera bor i Stockholm engagerar Stockmanns öde. Jag följer med vad som händer och läste nu senaste intervjun med Gunvor Kronman i Kauppalehti (26.1). Förändringar i konsumentbeteendet, strukturförändringar och distributionskanaler anges som skäl till de tuffa tiderna. Men Konstsamfundet har en stark tro! Vinnarskallar från Sverige rekryteras, allt skall bli bra.

Varför har då Stockmann inte lyckats vända trenden om man känner till orsakerna bakom den? Eller kanske man inte förstår hela bilden? När man är upptagen med kundbeteende, analyser och globala trendforskningar har man inte, likt sina asiatiska utmanare som Alibaba, förstått att de konventionella it-plattformarna inte klarar av snabbrörliga konsumenter och prispress. När Alibaba processar kundbeställningar för en bråkdel av kostnaden i varukedjan jämfört med sina västliga konkurrenter och dessutom i realtid sitter Stockmann på konventionell, konsultintensiv och dyr grundteknologi som inte hänger med.

Återigen är teknologin en stor del av paradigmskiftet. Den är inte synlig för ett otränat öga och asiaterna marknadsför det inte åt sina konkurrenter. Men teknologin är tillgänglig och i drift hos Stockmanns betydligt framgångsrikare konkurrenter i till exempel Sverige och Norge. Hoppet finns alltså, men då skall man hoppa också.

Björn Mattsson senior rådgivare, Stockholm

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03