Konstsamfundet söker ny vd – person, inte kön avgör enligt ordförande

Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh ska gå i pension. Bild: Kristoffer Åberg

Ett av Svenskfinlands mest inflytelserika uppdrag blir ledigt när Konstsamfundet, med en förmögenhet på 500 miljoner euro, letar efter ny vd. – Vi har ingen lista över möjliga personer. Det här är en öppen process, säger styrelseordförande Gunvor Kronman.

Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh ska gå i pension och därför söker Konstsamfundet en ny verkställande direktör.

Samfundets vd bär ansvar för föreningens egendom och avkastningsmål och har också det övergripande ansvaret för verksamheten.

I rekryteringen fästs bland annat stor vikt vid coachande ledarskap, kreativitet samt en förmåga att lyssna, förhandla och kommunicera med olika intressegrupper.

De sökande förväntas också känna till både det svensk- och finskspråkiga i Finland samt inneha en gedigen erfarenhet inom finansmarknaden.

Ansökningstiden för uppdraget går ut den 15 april.

Kaj-Gustaf Bergh har haft posten i tolv år och hans kontrakt går ut först efter årsskiftet. Rekryteringsprocessen är ändå inledd redan nu.

– Vi har ingen brådska. Vi har börjat i tid för att sådana här processer kan ha överraskande förlopp, säger Gunvor Kronman, styrelseordförande i Konstsamfundet.

Någon exakt tidsplan vill hon inte kommentera, men enligt henne finns det förhandlingsmån kring när den nya vd:n kan tillträda.

Hurdan person letar ni efter?

– Det är en samlad kompetens och till slut alltid en helhetsbedömning

– De ska vara en person som kan säkerställa den avkastning och ekonomisk utveckling som Konstsamfundet behöver för att uppfylla sina åtaganden och också göra nya saker.

Kronman talar dessutom om vikten av samarbetsförmåga, "ett öppet sinne" samt respekt för Konstsamfundets uppdrag. Det är mångfacetterat och handlar om allt från jordbruk, till förlags- och tidningsverksamhet.

Förmögenheten som Konstsamfundet är på omkring 500 miljoner euro.

Är det svårt hitta en person som uppfyller de kriterierna?

– Jag har dragit många rekryteringsprocesser. Ibland faller allt lätt på plats, ibland är det svårt. Vi har ingen lista över möjliga personer. Det här är en öppen process.

Är det dags för en kvinna på posten?

– Vi tänker inte så. Det är dags för den bästa personen.

Kan ni tänka er någon som kommer utanför Svenskfinland?

– Man måste kunna svenska och ha förståelse för uppdraget.

Konstsamfundet stöder KSF Media som ger ut bland annat Hufvudstadsbladet.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning