Konstsamfundet rekryterade kommunikationsdirektör i Köpenhamn

– Jag har alltid stått stadigt i både samhälls- och kulturfrågor och nu får jag en fin möjlighet att arbeta med båda, säger Mary Gestrin, som blir Konstsamfundets nya kommunikationsdirektör i december. Bild: Timo Kari

Mary Gestrin blir kommunikationsdirektör på Föreningen Konstsamfundet. I december flyttar hon till Helsingfors igen efter drygt sju år i Köpenhamn.

Sensommarsolen flödar över stan när Mary Gestrin droppar in i Helsingfors de sista dagarna i augusti. Hon har flugit in för ett möte, men också för att tala om för de övriga medlemmarna i KSF Medias styrelse att hon lämnar uppdraget i den. Hon lämnar för att hon kommer tillbaka till Helsingfors, för att Konstsamfundets vd Stefan Björkman har rekryterat henne till en nygrundad position som kommunikationsdirektör.

Under de senaste sju åren har Gestrin varit anställd som kommunikationschef på Nordiska ministerrådet och Nordiska rådet i Köpenhamn.

Nu låter hon blicken svepa över Konstsamfundets nyaste förvärv, Åbo kasern – den förra busstationen i Kampen – som inom några år ska förvandlas till ett nöjescenter, bli ett helsingforsarnas vardagsrum och kallas Kulturkasernen.

– Det här området har så stor potential, säger hon.

– För mig är innehållet en större drivkraft än lön eller titel, säger Mary Gestrin. Bild: Timo Kari

"Ålder ses som hinder"

Den blivande kommunikationsdirektören kommer från ett uppdrag där alla poster är tidsbestämda och vet att det inte alls är självklart att få ett nytt, intressant jobb vid 56. Hon har själv flera gånger vandrat rätt in i det hon ser som åldersdiskriminering. Hon har sett annonser, förstått att hon är exakt lämpad, men upprepade gånger inte ens kommit till ett samtal hos den potentiella arbetsgivaren.

– Det är ingen särskilt trevlig sak att möta, att du vet att du har potential, men inte ens får visa det.

Här finns en läxa att lära, men inte för erfarna och ambitiösa arbetssökande, utan för rekryterarna, säger Gestrin.

– Om vi bara vill ha folk under 45 på arbetsplatserna lider kvaliteten.

Efter många arbetsintervjuer har hon lärt sig något om sitt eget värde. Som rutinerad arbetssökande med egen erfarenhet av att rekrytera vågar hon tala gott om sig själv och sina kvaliteter, låta bli att be om ursäkt för det hon kanske inte kan.

Vilka är dina kvaliteter?

– Jag är nyfiken och lyhörd. Jag tror att jag ser och hör när det finns en möjlighet och så är jag ganska snabb. Som chef tror jag det är viktigt att vara bra på att lyssna.

Ålder: 56.

Studier: Studier i litteratur vid Helsingfors universitet, Executive MBA-examen vid Aalto-universitetet.

Karriär: 30 år på Yle som producent och med olika chefsuppdrag inom både radio, tv och webb.

Familj: Två vuxna söner. ("Det ska bli roligt att komma tillbaka. Min familj och mina äldsta och bästa vänner bor alla här.")

Läste senast: Maggie O’Farrells Hamnet. (”Helt fantastisk!”)

Hobbyer: Böcker, teater och film. (”Jag älskar att gå på bio och jag går på teater alltid då jag kommer åt.”)

Kuriosa: ”Jag kan läsa danska, men har inte lärt mig tala språket. För att kunna skriva bra på svenska har jag inte velat riskera att börja blanda språken.”

Dold talang: "Jag har 10 i sång."

"Viktigt att höja blicken"

Samtidigt som Gestrin är entusiastisk över sitt nya jobb är det med ett lätt vemod hon nu rör sig i de kvarter som blivit hennes i Köpenhamn.

– Jag tittar på dem med samma blick som när jag var ny i stan, ser hur fint mycket är.

Det är samma blick hon hoppas ha när hon landar i Helsingfors i december: den nyfikna, den som inte hunnit vänja sig vid kvarteren, utan kan fascineras.

– Det är viktigt att lyfta blicken för att se allt fint man har, oberoende av om det handlar om staden, ens kolleger eller jobbet.

Vad har du med dig i bagaget när du återvänder efter sju år i Köpenhamn?

– En syn på arbetsmiljön, på hur stämningen kan vara på en arbetsplats. Jag arbetar mycket, umgås inte särskilt mycket med mina kolleger utanför arbetstid, men innan coronatiden åt vi morgonmål tillsammans varje fredag, något som vi ska börja med igen nästa vecka. Vi är 25 personer och det är mycket mat som ska fixas, men vi gör det. Vi äter tillsammans, skrattar och pratar och det är enormt högljutt i tjugo minuter eller en halvtimme, sedan börjar alla arbeta. Det är något med det här jag kan ta med mig, att det ska vara roligt att komma till jobbet.

Åren i Köpenhamn har också varit bildande.

– Att gå från medier till kommunikation har lärt mig skillnaden mellan journalistik och kommunikation. Och det är tillfredsställande att lära sig nya saker.

Kommunikation och stipendier

I arbetsbeskrivningen står det att Gestrin har helhetsansvaret för föreningens kommunikationsverksamhet och ansvarar för beredningen av föreningens stipendier.

– Det finns helt enkelt ett behov av att förtydliga Konstsamfundets profil. Varför vill man köpa Kulturkasernen, varför vill man satsa på Amos Rex?

Pausen mellan de två arbetsgivarna blir kort, bara några dagar. Före bytet ska Gestrin ännu delta i Förenta nationernas klimatkonferens, COP 26, som ordnas i Glasgow i Storbritannien de två första veckorna i november.

– Det väntar jag på. Jag har varit på klimatkonferenser sedan COP 21 i Paris. Det är otroligt tillfredsställande att få öka synligheten för det nordiska, vi är sådana föregångare. Det är fint att se vad allt folk gör och hur man tar klimatfrågan på allvar.

Kommentaren tangerar Gestrins syn på arbete.

– För mig har det alltid varit viktigt att ha ett arbete som spelar roll. För mig är innehållet en större drivkraft än lön eller titel.

Hufvudstadsbladet ges ut av KSF Media som ägs av Föreningen Konstsamfundet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning