Konstruktivt – men inget genombrott om brexit

Storbritanniens premiärminister Theresa May tas emot av en EU-kommissionens omplåstrade ordförande, Jean-Claude Juncker. Bild: Lehtikuva-AFP/Francois Walschaerts

Mötet var konstruktivt heter det återigen efter ännu en träff mellan EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Storbritanniens premiärminister Theresa May. Än finns dock inget genombrott – men parterna ska hålla tät kontakt.

Med ett rejält plåster på kinden efter en rakningsolycka tog Juncker emot Theresa May vid 18.30-tiden på onsdagskvällen.

Den brittiska förhoppningen var att komma närmare någon form av skrivning kring utträdelseavtalets omdiskuterade nödlösning om Nordirland som kan accepteras av det brittiska parlamentet.

Kanske blev det så också, även om några dramatiska besked inte gavs efteråt.

"De kommer att granska framstegen igen under de kommande dagarna, med tanke på det knappa tidsschemat och den historiska betydelsen av att sätta EU och Storbritannien på vägen mot ett djupt och unikt framtida partnerskap", heter det i ett gemensamt uttalande.

Nya samtal mellan de två ska äga rum före månadsskiftet.

Nya möten på gång

Ledarna diskuterade bland annat "vilka garantier som kan ges för än en gång betona nödlösningens tillfälliga natur" samt om "tillägg eller förändringar" kan göras till den politiska deklaration om framtida relation som hänger samman med utträdelseavtalet.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och Storbritanniens brexitminister Stephen Barclay ska nu "följa upp" diskussionerna. Redan på torsdagen väntas nya möten i Bryssel – samtidigt som även den brittiska oppositionsledaren Jeremy Corbyn kommer till staden.

I den brittiska regeringen finns fortsatt optimism om att en lösning ska kunna nås som därefter kan stödjas även i det brittiska parlamentets underhus.

– Om vi kan få till en sådan förändring är vi övertygade om att vi kan få igenom avtalet, sade utrikesminister Jeremy Hunt i ett tal i Berlin på onsdagen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Röstar nästa vecka?

Theresa May har lovat att ge parlamentets underhus en möjlighet att tycka till om brexitprocessen senast nästa onsdag, den 27 februari – om hon inte dessförinnan lagt fram ett färdigt avtal för omröstning igen.

Uppgifter i London talar samtidigt om att May faktiskt hoppas göra just det sistnämnda.

"Theresa May överväger att lägga fram en omröstning om hennes brexitavtal nästa vecka för att försöka undvika avgångshot från EU-vänliga ministrar", skrev tidningen The Telegraph på onsdagen.

Utåt är hon ändå fortsatt mer svävande.

– Vi kommer att föra fram en ny omröstning när det är rätt tid för det, lovade May i underhuset inför avresan till Bryssel.

Samtal i Egypten

Efter onsdagens möte väntar samtal mellan May och en rad olika stats- och regeringschefer i EU i samband med det toppmöte som hålls med Arabförbundets ledare i egyptiska Sharm el-Sheikh på söndag och måndag.

Inte heller där räknar dock britterna med något avgörande genombrott.

– Det är inget möte om brexit och premiärministern ska inte heller försöka förvandla det till det. Det är inget ordinarie toppmöte och inget möte där beslut ska fattas, sade en av hennes talesmän på onsdagen enligt Reuters.

Fakta

Viktiga datum i brexitkalendern

Här är de närmaste veckornas viktiga brexitdatum:

• 20 februari: Premiärminister Theresa May besöker EU-kommissionen i Bryssel.

• 21 februari: Brittiske oppositionsledaren Jeremy Corbyn träffar EU-ledare i Bryssel.

• 24-25 februari: EU:s stats- och regeringschefer samlas till toppmöte för första gången under 2019, för att träffa Arabförbundets ledare i Sharm el-Sheikh i Egypten.

• Senast 27 februari: Ännu en brexitdebatt i parlamentet, med omröstningsmöjlighet.

• 11-14 mars: Planerat datum för EU-parlamentets godkännande av ett eventuellt utträdesavtal med Storbritannien.

• 21-22 mars: Årets första ordinarie EU-toppmöte i Bryssel.

• 29 mars: Storbritannien ska lämna EU.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning