Konstnärsprofessorn Simo Hannula är död

Konstnärsprofessorn Simo Hannula blev 84 år gammal. Bild: Pekka Hannula

Konstnärsprofessorn Simo Hannula avled i tisdags. Han blev 84 år gammal.

Hannula, som var född i Konginkangas i Mellersta Finland men senare bodde i Esbo och Sammatti i Lojo, hör till de mest prisbelönta finländska bildkonstnärerna och är en av Finlands internationellt mest kända konstgrafiker. Han representerade Finland på biennalen i Venedig 1964 och belönades med Pro Finlandia-medaljen 1969. Professorstiteln fick han 1993.

I sina verk beskrev Hannula ofta naturen och dess mångformighet. På 1970-talet kom också ställningstagande teman in i hans konst. 

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54