Konstnären Mathilda Rotkirchs arkivmaterial läggs ut på nätet

Skiss av Mathilda Rotkirch föreställande ung dam. Bild: Svenska litteratursällskapet i Finland

En av de första finländska kvinnorna som uppfattades professionell konstnär och en pionjärgestalt. Nu kan man bekanta sig med en del av Mathilda Rotkirchs produktion via Finna.fi.

Under Mathilda Rotkirchs (1813–1842) livstid var konstnärsutbildning inte öppen för kvinnor, men trots det studerade hon privat och fick flera målningar utställda under sin livstid. Efter sin död har hon också uppmärksammats vid flera utställningar. Hon målade framför allt porträtt av personer i sin närmaste krets och flera av målningarna ingår i samlingarna på Stensböle gård i Borgå, där hon föddes.

Svenska litteratursällskapet publicerar nu en samling arkivmaterial om Rotkirch på den nationella sökportalen Finna.fi, bland annat anteckningar och skisser från hennes kultur- och bildningsresa till Tyskland, Schweiz, Italien och Frankrike 1840–1841, skisser och minnesalbum. Rotkirch led av lungsot och Europaresan tog hårt på hennes krafter. Hon avled året efter denna resa, endast 28 år gammal.

Stensböle gård ägs av Svenska litteratursällskapet, som systematiskt digitaliserar och publicerar material ur dess arkiv. Arkivfynden berättar om gårdens och dess ägarfamiljers historia från 1500-talet och framåt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning