Konstnären Ernst Billgren om att medverka i tv-serie: "Elsa övertalade oss"

Ernst, Elsa och Helene Billgren står i fokus i nya realityserien "Äkta Billgrens". Bild: SVT-Pressbild

En realityserie om en konstnärsfamilj. Det är konceptet i "Äkta Billgrens". Serien hakar på trenden att skildra kändisars interna familjerelationer och har blivit populär.– Vårt enda uppdrag har varit att vara oss själva. Vi är i programmets våld på något sätt, säger Elsa Billgren.

Med "Äkta Billgrens" har det varit dags för finkulturen att göra entré i realityform på Sveriges television. Serien har nyligen visats på SVT och finns på SVT Play. Konstnärerna Helene och Ernst Billgren (frånskilda sedan ett antal år tillbaka) och dottern, influeraren Elsa, är huvudpersoner i serien.

– Jag har tackat nej många gånger till att vara med i liknande program, men Elsa har övertalat oss. Hon håller ju på med sådant här, bloggar och Instagram. Det var inte så farligt som jag trodde, faktiskt, säger Ernst Billgren.

Att det inte skulle bli något frossande i alltför vardagliga detaljer – eller familjebråk – var en avgörande faktor när familjen tackade ja till att följas av ett filmteam under elva månader.

– Jag tycker det är bra att programmet siktar in sig på våra jobb och inte så mycket på när vi borstar tänderna eller äter frukost. Det är ett ganska vettigt tonläge. Är man det minsta intresserad av kultur och sådant så tror jag att man tycker det är en kul serie, säger han.

Elsa Billgren har bloggat sedan december 2008 och är desto mer van att dela med sig av sin vardag.

– Mina föräldrar är ju 60 plus, de har haft långa karriärer medan jag är småbarnsförälder och jobbar med sociala medier. Det känns naturligt att dela med sig av saker, som tandborstning, det kan vara jättespännande.

Fanns det ändå en oro för att dela med sig utan att kunna styra innehållet själv?

– Serien har aldrig inneburit att vi ska utsättas för saker vi tycker är obekväma.

– Men alla som haft en kamera riktad mot sig under elva månader har nog känt sig oroliga för att ens mindre smickrande sidor ska komma fram, säger Elsa Billgren.

Läs också HBL:s recension av serien från då den hade premiär: Hur äkta är Billgrens? – Sveriges kändaste konstnärsfamilj har fått en egen realityserie

Konst som reality

Ernst och Helene Billgren träffades i början av 1980-talet, när de båda gick på konsthögskolan Valand i Göteborg. Båda är namnkunniga inom konstvärlden, en värld som hittills inte skildrats i realitysammanhang.

– Det är en värld som är lite stängd och ses kanske som pretentiös och tråkig annars. Att SVT då gör ett sådant här program, med en familj som jobbar inom konst i ett format som många känner till, det suddar ut gränserna lite, säger Elsa Billgren.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning