Konstnären bakom bilderböckerna

Konstnärsporträtt. Illustratören Linda Bondestam står bakom en betydande del av de finlandssvenska bilderböcker som utkommit under 2000-talet. Bild: Yle

I tv-porträttet av barnboksillustratören Linda Bondestam kämpar hon med att hitta det rätta uttrycket i hästars ögon.

Dok: På jakt efter de rätta hästögonen i Yle Fem fredag kl. 19.00, repris lördag kl. 11.00.

Veckans finlandssvenska halvtimmesdokumentär är Mikaela Weurlanders personporträtt på barnboksillustratören Linda Bondestam (född 1977). Bondestam har illustrerat över tjugo bilderböcker genom åren, och jobbat med författare som Stella Parland, Malin Kivelä och Annika Sandelin. Hon har nominerats för branschens finaste priser, och fick i fjol Snöbollen, priset för årets svenska bilderbok. Det var för Djur som ingen sett utom vi med text av Ulf Stark. Bokens bilder har i dataanimerad form en framträdande roll i programmet, och Ulf Stark själv står för uppläsningen av sin rimmande text. Vi får även följa med till Umeå där duon tar emot priset.

Programmet bjuder in till Bondestams bildvärld med sina mättade, glödande färger och ger en inblick i hur hon arbetar. På datorn växer bilderna fram i ett slags lager på lager-teknik där hon testar sig fram till de rätta detaljerna i bilden. I programmet kämpar hon med ett specifikt problem i form av att hitta det rätta uttrycket i hästögon i sin och Malin Kiveläs bilderbok Den ofantliga Rosabel som kommer ut i höst.

Vi får en liten lektion i bilderboken som konstform: författarens och illustratörens jobb väger båda lika tungt. Båda berättar de en historia som kompletterar och stöder varandra och sammansmälter till en helhet. För en illustratör ger därför en text som inte är så detaljerat beskrivande större frihet i bilderna.

Visuellt är programmet lagom varierat och fylligt. Förutom på prisutdelning i Umeå träffar vi Bondestam hemma i arbetsrummet, under en diskussion på förlaget med redaktören Sara Ehnholm Hielm, och på ett skolbesök då Bondestam möter målgruppen för sina böcker.

För det snygga fotot står Henrik Leppälä, som Weurlander jobbat med tidigare i dokumentärerna om den nyligen bortgångna Dora på Lammholm.

Malin Slotte TV-redaktör

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning