Konstnär och jurist gör upp om Albaniens gunst i parlamentsval

Albanien, ett av Europas fattigaste länder, går till valurnorna. Bild: Visar Kryeziu/AP/TT

Dödligt våld, politisk splittring och hopp om en bättre EU-omfamnande framtid. Mot den bakgrunden går Albanien till parlamentsval – som står mellan två av huvudstadens tidigare borgmästare.

Premiärminister Edi Rama hoppas på en tredje mandatperiod när landets väg framåt avgörs i vallokalerna på söndagen. Den 56-årige ledaren för Socialistpartiet, som trots sin politiska position har fortsatt att ställa ut som konstnär, ser ut att vara förhandsfavorit. En stor del av landets 3,6 miljoner röstberättigade väntas dock bestämma sig på valdagen.

Ramas främste utmanare om makten är Lulzim Basha, en 46-årig jurist och ledare för Albaniens demokratiska parti. Basha stöds av en allians av mindre mitten-höger-partier.

Gamla borgmästare

Både Basha och Rama är före detta borgmästare i huvudstaden Tirana. Och båda är väldigt måna om att förbättra relationen till EU ytterligare, med det slutgiltiga målet att bli ett fullvärdigt medlemsland.

Albanien, ett av Europas fattigaste länder, har drabbats hårt av coronapandemin som satt käppar i hjulet för den viktiga turismen. Förra året sjönk besöken till landet med 60 procent jämfört med 2019.

Landet har också haft svårt att få i gång en ordnad vaccinationskampanj.

Albanien brottas även med vad som närmast kan beskrivas som landsflykt. De senaste tre årtiondena har 1,7 miljoner människor lämnat landet – många av dem i jakt på jobb och ett rikare liv.

– Vi är trötta. Unga människor studerar och försöker hitta jobb, det kommer löften och sedan får vi ingenting, säger 26-åriga finansexperten Mariela Sherrja.

"Skadat landet"

Hon får medhåll av den 21-åriga studenten Endi Gallo.

– Den nuvarande politiken har verkligen skadat landet.

Stämningen inför söndagens val har på sina håll varit orolig och även eskalerat i våld. Tidigare i veckan utbröt skottlossning mellan politiska motståndare i närheten av huvudstaden. En anhängare till Socialistpartiet avled och fyra andra personer skadades.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning