Konstnär lämnar Hongkong för Taiwan

Under 2019 anordnades stora protester i Hongkong mot ökat inflytande från Fastlandskina. Arkivbild. Bild: Moa Kärnstrand/TT

Kacey Wong, en av Hongkongs mest kända konstnärer och dissidenter, lämnar nu Hongkong för Taiwan i hopp om att få "hundra procent frihet", skriver AFP. Beslutet är en reaktion på de hårdare tagen mot kulturlivet.

Kacey Wong meddelade sin avresa i ett inlägg i sociala medier där han i en svartvit video sjunger en variant av Vera Lynns 1930-talslåt We'll meet again, där han också skrev: "Att lämna är inte lätt, att stanna är också svårt".

Han bekräftade senare i en intervju med Hong Kong Free Press att att han flyr av politiska skäl och hänvisade till det krympande utrymmet för konstnärlig frihet.

Nationalsången i metallbur

Kacey Wong är bland annat känd för sin aktivistiska och politiska bildkonst. Men han har också gjort performanceverk som The patriot, då han 2018 framförde Kinas nationalsång inifrån en röd metallbur.

I och med den nya lagen som infördes förra året är det nu förbjudet att göra sådant som anses håna Kinas nationalsång eller flagga. Och Wong säger till Hong Kong Free Press att han inte är villig att kompromissa med sin konst, och att han alltid har uppskattat Taiwans kultur och konst.

"Jag tycker att den är mogen och djup, och samhället är på en och samma gång både sofistikerat och rått, vilket jag gillar", säger han till organisationen.

Hårdare tag

Hongkongs kulturliv har påverkats starkt av den nya säkerhetslagen. Bland annat har filmcensuren skärpts, flera böcker har plockats bort från bokhandlarnas hyllor och kulturutövare har gripits.

I måndags greps sångaren och aktivisten Anthony Wong, anklagad för korruption. Tidigare i sommar anklagades två barnboksförfattare som liknat demokratisupporters vid får omringade av vargar för upproriskhet.

Den nationella säkerhetslagen i Hongkong antogs av Kinas folkkongress den 30 juni 2020 och sägs ha som syfte att "skydda rikets säkerhet".

Lagen listar fyra kategorier av brott: separatism (secession), omstörtning (subversion), terrorism och samröre med främmande makt eller utländska element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.

Lagen har fördömts av en lång rad länder samt EU och experter som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system”, som enligt överenskommelsen då Storbritannien lämnade över Hongkong till Kina ska gälla till 2047. Enligt överenskommelsen ska Hongkong också stifta sina egna lagar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning