Konstkluster blir verklighet i Jakobstad

Sören Lillkung. Bild: HBL arkiv

Yrkeshögskolan Novia inleder scenkonstutbildning i Jakobstad hösten 2017. – Scenkonsten kan bli en katalysator för det tvärkonstnärliga Campus Allegro, säger enhetschef Sören Lillkung.

Från och med hösten ligger yrkeshögskolan Novias utbildning i scenkonst i Jakobstad, och inte i Vasa.

Enligt enhetschefen Sören Lillkung finns det ett par olika orsaker till flytten. En är att det är för dyrt att finnas på två olika orten, en annan är att det varit svårt att få sökande till linjen i Vasa.

– Jag ärt ganska säker på att det inte berodde på orten, men utbildningen var ganska ensam där, säger Lillkung som goda möjligheter att skapa ett levande konstkluster runt Campus Allegro i Jakobstad.

– Vi har länge velat ha något mångkonstnärligt. Vi har redan visuell konst och musik i Jakobstad och nu får vi scenkonst. Det finns klara fördelar för studenterna att kunna gå över gränserna. I dagens värld är det en förmåga som krävs ganska ofta, så vi tror at vi blir mer konkurrenskraftiga när det gäller att locka sökande.

Ansökningstiden i vår börjar den 15 mars, och tre veckor efter det kommer Lillkung och hans kollegor att veta om satsningen lyckats. Campus Allegro har drygt 60 nybörjarplatser att erbjuda hösten 2017: 16 i musik, 10 i scenkonst och 36-40 inom visuell konst. Totalt räknar yrkeshögskolan till nästan 300 studerande inom kulturutbildningarna.

– Scenkonsten kan bli en katalysator för det tvärkonstnärliga, säger Lillkung.

För tillfället håller man på att komplettera sina utrymmen med en så kallad black box, alltså en scen med kapacitet för en publik på ungefär 80 personer. Onsdagen den 15 mars ger Novia mer information om sin satsning på konstnärliga utbildningar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning