Konstis igen ett alternativ på Johannesplanen

Förfallet på Johannesplanen känns då fotbollsspelare och skridskoåkare trängs på en krympande yta. Byggplatsens baracker är i kortändan mot Högbergsgatan. Bild: Tommy Pohjola

Johannesplanen i södra Helsingfors är åter på förslag som ny konstisbana.

Förslaget att riva upp nya fotbollsgräset i Fabriksparken är svårare och dyrare än att gräva ned kylrör på närbelägna Johannesplanen, säger tjänstemännen i Helsingfors. Därmed är "Joharen" efter år av offentlig debatt tillbaka på kartan som en möjlig konstisbana.

– I planeringsskedet kostar detta staden 30 000-50 000 euro. säger Otto Meri (Saml) som nyligen föreslog att Fabriksparken också fungerar som konstisbana.

Det skulle ha betytt att konstgräsmattan, som kostade 30 000 euro extra på grund av den bruna färgen, skulle rullas bort. Undertill i marken skulle sedan ha byggts kylrör. Men nu är förslaget Johannesplan, alltså. Det kan ändå dröja tills förslaget blir verklighet.

På Johannesplanen är det grus och grus ska det förbli. Just nu är stället ganska sorgligt med intilliggande byggplatsens baracker på ena kortsidan. Två fotbollsmål har sett sina bästa dagar. En bra sak är att planen försetts med ny belysning. I Fabriksparken finns inte nya lampor – men nog konstgräs.

Och vad kostar rörarbetet på Johannesplan? Politikern Otto Meri vet inte exakt och det vet inte heller Tommi Laitio som är chef för och tjänsteman vid den förvaltning som värnar om kultur och idrott i staden.

– Tja, sammanlagt en halv miljon euro per år och så de årliga underhållskostnaderna? Men de pengarna finns inte i idrottsbudgeten, säger han.

Enligt Otto Meri får grusunderlaget stå kvar och konstisbanans nödvändiga omklädningsrum och servicebyggnaden för ismaskinen kan hämtas till planen för vintern.

Nästa stora konstisbana byggs med säkerhet på Busholmen.

– Johannesplanen är perfekt för dem som bor i söder. Nu finns ett konstgräs för fotbollen och det här skulle vara konstisbanan, säger Otto Meri.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03