Konsthösten närmar sig

I och med skolstarten är det officiellt: hösten nalkas med stormsteg. Det bär med sig flera goda saker, bland annat en stor mängd konstutställningar. HBL listar det mest intressanta från de museer och gallerier som publicerat sitt höstprogram.

Fotografiska museet

Francesca Woodman: Om att vara en ängel, 24.8–15.10

Linda Boström Knausgårds senaste bok, Välkommen till Amerika (2016), har ett särdeles vackert omslag som får en att stanna upp. Fotografiet som pryder pärmen är signerat Francesca Woodman och det är ett självporträtt taget vid tretton års ålder år 1972. Att en trettonåring kan ta ett brådmoget självporträtt kan kanske avfärdas som något av en slump, men i nio år, fram till 1981, fotograferade Woodman sig själv gång på gång på gång med lika trolska resultat. När hon som 22-åring dog för egen hand lämnade hon efter sig hundratals svartvita fotografier. De har postumt fått resa världen runt, och i höst har turen kommit till Helsingfors. Mycket sevärd.

Sofia Okkonen: Rose, 3.11–7.1.2018

Fotografen Sofia Okkonen var i våras finalist i den ansedda fototävlingen i franska Hyères. Serien som väckte den internationella juryns intresse var det mångåriga projektet Rose, som handlar om kvinnor. Influenser av Claude Cahun, 1970-tals mjukporr och modefoto kan skönjas i Okkonens måleriska bilder som ställs ut i museets projektutrymme.

Kiasma

Korakrit Arunanondchai, 29.9-18.3.2018.

Den unga thailändska konstnären Korakrit Arunanondchai gör installationer i vilka scifi noir och barockt överdåd tycks krocka. Även performanser och målning hör till Arunanondchai oeuvre – Kiasma kommer att bjuda på lite av allt, inkluderandes ett liveuppträdande den 30 september. Då uppträder Arunanondchai tillsammans med interneterans performanssuperkändis Boychild. Biljetter kan köpas online.

Ars Fennica, 13.10–18.2.2018

Maija Blåfield, Pekka och Teija Isorättyä, Perttu Saksa, Kari Vehosalo samt Camilla Vuorenmaa tävlar i årets lite dämpade Ars Fennica. Det största inhemska konstpriset (vars vinnare koras på nästa års sida) kan nalkas i allmänbildande syfte: här finns svaret på vad som enligt experterna anses vara fint just nu inom den finländska konsten.

Helsinki Contemporary

Liisa Lounila, 6.10–29.10

Det är tre år sedan Liisa Lounilas senaste utställning på Helsinki Contemporary i vilken hon ställde ut försilvrade Converse-skor och affischer. Midas i silver var ett fungerande koncept och verken sågs senare på popkonstutställning i Serlachius-museet i Mänttä utställda intill Warhol och Hirst. Blir det mera silver denna gång, månntro? Hoppas.

Classics, 9–17.12

En relativt icke-pinsam programpunkt i Finlands hundraårsfirande utlovar den mycket korta grupputställningen Classics. Tolv välkända konstnärer har fått i uppdrag av förlaget WSOY att skapa var sitt nytt omslag till tolv olika finländska litteraturklassiker. Originalen auktioneras ut den 17 december, precis vid samma tid som julklappspaniken tenderar att eskalera. Intäkterna går till välgörenhet, så om inte annat kan man här köpa sig lite gott samvete.

Helsingfors konstmuseum HAM

Ola Kolehmainen, 6.12–4.3.2018

Ola Kolehmainen är den finländska fotografen som blivit berömd genom sina stora glansiga verk som avbildar arkitektoniska element. Efter att länge ha arbetat med att abstrahera och skapa ganska själlösa bildytor gjorde Kolehmainen för något år sedan en helomvändning och började fotografera religiösa byggnader. De resulterande verken har varit mäktiga och vackra, och på HAM presenteras för första gången en enhetlig serie av dessa.

Galleri Anhava

Stefan Bremer, 2–26.11.

I novembermörkret visas fotografen Stefan Bremers färgstarka värld i en utställning som kombinerar nytt med gammalt.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02