Konstens natt med lyrik, lego och hemliga trädgårdar

Väderprognosen är god då det drar ihop sig till Konstens natt. Kulturredaktionen tipsar om en handfull evenemang runtom i staden.

Den hemliga trädgården

Senatstorgets gatstenar har ersatts av en grön gräsmatta och torget förvandlas till en arena för kultur. Mänskliga statyer, poesiupplysning, stråkkvartetter, cirkus och Anu Pentiks paradisblommor utlovas under kvällen. Avslutningsnummer blir K-X-P med ett hypnotiskt, elektroniskt sound.

Var: Senatstorget.

När: 16.30–23.30 samt på fredag 9.00–15.00.

Öppna dörrar på Viirus

Teater Viirus 30-årsjubilerar i år och firar med storsatsningen Mästaren och Margarita i nya lokaler på Busholmen. På Konstens natt erbjuds teaterintresserade att dels få se de nya utrymmena, dels följa med en öppen repetition av Mihail Bulgakovs klassiker, i regi av Egill Pálsson.

Var: Teater Viirus, Medelhavsgatan 14.

När: Klockan 19.00–20.00.

Perkele! Bilder från Finland (1971)

I Jörn Donner dokumentärfilm möter vi det tidiga 1970-talets Finland och dess medborgare. Dokumentären, som är från 1971, formar sig till en filmatisk version av Donners hajpade reportagebok Nya boken om vårt land från 1967. I september har uppföljaren Perkele 2! premiär.

Var: Bio Orion, Eriksgatan 15.

När: Klockan 21.00–23.00.

Unga konstnärer på Universums scen

Teater Universum startar traditionsenligt sitt spelår med att bjuda in unga konstnärer. På programmet står det feministiska diktbandet MLK, föreställningen Leken med Vivi Lindberg, Martin Paul och Zacharias Hägerstrand, en performance med Sirkku Niskanen samt en arabiskspråkig föreställning om hur det är att vara flykting – Drama Fevers Past. Kvällen avslutas med musik av Maa ilasta.

Var: Teater universum, Styrmansgatan 13.

När: 19.00–22.30.

Adjö, herr Muffin!

En morgon orkar inte Herr Muffin gå upp, det gör ont i magen och benen. Han tänker tillbaka på livet han levt, och får även höra oro och sorg från den lilla flickan som kallar Herr Muffin för sin. Skottes Musikteaters barnpjäs är en berättelse om livet och döden med nykomponerad musik och poetiska sånger. Föreställningen är cirka 30 minuter, inträdet är gratis men antalet biljetter är begränsat. Efter föreställningen får barnen göra egna smycken tillsammans Project Liv rf (som arbetar med att införa mera glädje och trygghet i långtidssjuka barns vardag).

Var: Luckan/Simonsgatan 8.

När: Klockan 17.00.

Den ljusa medeltiden

En barnvänlig tidsresa till 1500-talets Luther, Agricola och renässansen kan man göra i Paulus kyrka. I programmet ingår musik, medeltida dans, dansundervisning för publiken, pyssel, ponnyridning, medeltida käpphästbana, samt utställningar kring medeltiden. Programmet avrundas med en eldshow.

Var: Paulus kyrka, Sammattivägen 5.

När: Klockan 18.00–21.00.

Bygga lego

I barn- och ungdomsarkitektskolan Arkki har hela familjen möjlighet att delta i bygget av jättestaden i lego, där de enskilda husen tillsammans bildar en spännande helhet. Med 40 000 legobitar är det bara takhöjden, tiden och fantasin som begränsar bygglovet.

Var: Kabelfabriken, Havskabelhallen, Tallbergsgatan 1

När: 17.00-21.00.

Lyrik på finska

Lyrikfestivalen Runokuu bjuder på diverse program under kvällen och natten, från uppläsning av publikens önskedikter och Queer Poetry Jam till en litterär, poetisk och neurologisk promenad med inslag planerade av bland annat poeterna Pauliina Haasjoki och Jukka Viikilä.

Var: Lavaklubi, Nationalteatern.

När: 18–19.30 samt 20.15–00.00.

Vandring: Promenadevenemanget Rakkaudesta – sanasto tuleville vuosikymmenille startar vid Matinkaari-brons ända på Fårholmen i Gammelstadsviken kl. 17.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03