Konsten finns i vardagen

Konstnären Choi Jeong Hwa inspireras av plast, skräp och bling bling och älskar att botanisera på loppmarknader.

Med korslagda ben och ett koncentrerat ansiktsuttryck sitter Choi Jeong Hwa och sorterar färggranna plastkulor. Han plockar isär geometriska figurer, knåpar ihop nya och demonstrerar sedan tjänstvilligt resultatet – en krans som han träder på hjässan.

– Jag lånar, utvecklar och stjäl, är Choi Jeong Hwas egen definition på sitt konstnärskap.

Just det här verket, döpt till Den öppna blomman, inbjuder publiken att delta i skapandet. Vi får alla bygga våra egna figurer, girlander, kransar och blommor – allt i enlighet med Choi Jeong Hwas filosofi som går ut på att konst inte är något majestätiskt och ouppnåeligt utan något som angår oss alla.

Nu intar Sydkoreas färgstarkaste samtidskonstnär Kiasma och han anger tonen från start. Besökarna möts av en bukett prunkande plastblommor som välkomnande vecklar ut sig mot oss.

Resten av utställningen går i samma stil.

– Your heart is the art (ditt hjärta är konsten), förklarar Choi Jeong Hwa medan han blickar upp mot världsalltet i det verk han döpt till Kosmos (Vi är alla blommor).

Bland vajrar, kedjor och pärlor hänger också en samling virkade blommor. I Choi Jeong Hwas konstverk är de här konstverken ett stående inslag och de har virkats av tusentals äldre kvinnor i Sydkorea, bland annat Choi Jeong Hwas egna släktingar.

Att bjuda in andra som får skapa konst tillsammans med honom är ett av Choi Jeong Hwas särdrag. I augusti förunnas 4 000 finländska andraklassare den här möjligheten.

Tillsammans med eleverna kommer Choi Jeong Hwa att skapa några jättelika bläckfiskar som i en gungande parad ska transporteras till Senatstorget och där utgöra ett ställningstagande för Östersjön.

– Det är inte alls svårt att handleda tusentals assistenter, säger Choi Jeong Hwa.

– Tillsammans med närmare en miljon av Souls invånare skapade jag en plastdjungel som vi dekorerade den olympiska stadion i Soul med.

Livet är ett sökande

Choi Jeong Hwa var en ung konststuderande i Sydkorea när han fann sin egen stil. Efter att först ha studerat kinesisk kalligrafi blev han antagen till Souls prestigefyllda konsthögskola Hongik. Fem år senare åkte han på sin första utlandsresa, till Japan, och insåg då att konst är en del av vår vardag.

"Jag insåg att konst inte är något man lär ut i skolan, utan något som finns omkring oss utanför skolan", har Choi Jeong Hwa berättat i en intervju för David Elliot.

– Jag funderar hela tiden på vad konst egentligen är, säger Choi Jeong Hwa medan vi båda sitter med korslagda ben i en av Kiasmas utställningssalar.

– Men jag tror att jag aldrig kommer att få veta det. Livet handlar om ett ständigt sökande efter svar. I Korea säger man att vi under vår livstid sår en massa frön vars frukter vi skördar i framtiden.

Loppmarknader världen över är Choi Jeong Hwas guldgruvor när det gäller att fynda material. På utställningen på Kiasma finns en plastskog, ett verk döpt till Happy Happy. Tittar man närmare ser man att verket består av tiotals kedjor gjorda av hushållsföremål som durkslag och burkar.

Andra konstverk är gjorda av återvunnet trä, kasserade tvättbräden, lavasten, krossat glas och prydnadsföremål från rivna tempel. Det billiga varvas med det exklusiva.

Vad skulle du som konstnär aldrig arbeta med?

– Jag skulle inte komma på tanken att måla i olja, säger Choi Jeong Hwa gladlynt.

Länge försökte konstvärlden jämföra Choi Jeong Hwa med namn som Robert Rauschenberger och Andy Warhol men själv var han ointresserad av alla paralleller.

Vad anser man om dig i Korea av i dag?

– Förmodligen tycker de att jag är konstig. Men jag tillbringar så mycket tid utomlands att jag inte riktigt vet vad mina landsmän tycker.

På Kiasma invigs också en annan utställning på fredag. Verk av 27 konstnärer finns med på den nya samlingsutställningen som pågår till januari. Bland de verk som nu ställs ut finns Christian Skeels och Morten Skrivers installation Babylon som består av 29 krukor med olika doft samt Brian Enos ljudverk Minnesblommor.

Finländska konstnärer som är representerade på utställningen är bland annat Malin Ahlsved, Jenni Hiltunen och Olli Lyytikäinen.

Profil

Choi Jeong Hwa

Ålder: 54 år.

Karriär: Samtidskonstnär, arkitekt och möbelformgivare född i Soul. Fick sitt genombrott på ett galleri i Amsterdam 1998 och har sedan dess dels deltagit i grupputställningar, dels haft egna utställningar i bland annat Paris, Sao Paulo, Yokohama och Liverpool.

Aktuell: Med utställningen Happy Together som öppnar på Kiasma på fredag och pågår till 18 september. På Konstens natt i augusti ska Choi Jeong Hwa bygga en installation på Senatstorget.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03