Konsten att flytta till ett nytt hem

Ordningsexperten Paulina Draganja har flyttat 19 gånger och har viss erfarenhet att forsla ett hem från en adress till en annan. Långa förberedelser är nyckeln för att klara flytten på bästa sätt. Bild: Karin Wesslén/TT

Hur gör man något av det jobbigaste i livet så enkelt som möjligt? Paulina Draganja samlade sina och andras erfarenheter och skrev en handbok i konsten att flytta.

Ordningsexperten Paulina Draganja har skrivit flera böcker om hur man organiserar och skapar ordning i hemmet. Hennes senaste bok handlar om vägen mellan ett hem och ett annat: flytten.

– Att flytta är ett enormt projekt som ofta tar flera månader i anspråk och som dessutom ska skötas medan resten av livet pågår. På sin höjd kanske vi får en dag ledigt på själva flyttdagen, säger Draganja som har flyttat 19 gånger i sitt liv.

En nystart

En flytt beskrivs ofta som bland det mest stressfyllda man kan ta sig för. Det är ett uppbrott och känslorna det medför jämställs inte sällan med sorg. I arbetet med boken intervjuade Paulina tio personer om hur de upplevt sina flyttar, och upptäckte att det finns två faktorer som avgjorde om man upplever flytten som positiv eller negativ. Den ena handlar om inställningen, om man känner att man flyttar till något eller ifrån något.

– Jag intervjuade två personer som båda hade flyttat på grund av en skilsmässa. För den ena var det positivt, en nystart efter att äntligen ha tagit steget att skiljas. För den andra var flytten enbart negativ, eftersom personen inte tagit initiativ till skilsmässan och alltså inte heller valt att flytta.

Märk lådorna med dess innehåll. Bild: Henrik Montgomery/TT

Rensa bort onödigt 

Den andra faktorn som avgör hur jobbig eller smidig en flytt upplevs är hur väl den planerats. Den processen är lika för alla, säger Paulina Draganja, men ju mer noggrann och ju större framförhållning man har, desto bättre blir det.

– En flytt är ju full av möjligheter också. Om man sätter som mål att det nya hemmet bara ska innehålla saker man tycker om är rensningen en chans att slippa ta med saker som inte hör hemma där. Men då behöver man ha gott om tid, annars slutar det med att allt slängs ner i lådorna ändå.

Sortera förrådet

Efter Paulinas många egna flyttar har hon kommit fram till att hon själv behöver ha allt nedskrivet. Många listor att bocka av, all information nedtecknad och lätt att hitta.

– Vi tror ofta att vi kan hålla allt i huvudet, men i en flytt är det så oerhört mycket att komma ihåg. Alla abonnemang som ska avslutas eller flyttas, alla uppgifter som ska ändras. Att skriva ner allt tar bort mycket av stressen.

Rensningsarbetet ska påbörjas så tidigt som det bara går, helst samma dag som flyttdatumet är spikat. Knepet för att inte bli tokig på kuppen är att börja där man tillbringar minst tid, som på vinden eller i förrådet.

Samla ihop kläderna direkt från garderoben, med galgar och allt. Bild: ULF HUETT/TT

– Förutom att det är enklast att ta det rum man använder mest sist så minskar då också risken att man helt enkelt glömmer bort att gå igenom förrådet. Flyttfirmor berättar att det inte är ovanligt att de flyttar allt från ett förråd rakt in i ett annat förråd för att ägaren glömt att gå igenom det, säger Paulina Draganja.

Få saker

Ett annat råd Draganja vill ge den som står inför en flytt är att verkligen ta med sina privata omständigheter i planeringsarbetet. Någon med få saker, inga barn och många vänner kan ofta ta hjälp av kompisarna och spara in pengar som flyttfirman hade kostat. Men småbarnsfamiljen vars bekanta själva har barn och svårt att hjälpa till kanske i stället ska se en flytt- och städfirma som en klok investering för att göra flytten hanterbar.

– Man kan också ta hjälp med själva projektledningen, alla behöver inte bära lådor. Någon som inte har möjlighet att bära tungt kan hjälpa till att organisera, tipsar Paulina Draganja.

När det gäller tillfälliga flyttar, från ett andrahandsboende till ett annat, är det bästa rådet att helt enkelt inte samla på sig så mycket saker innan man har en permanent adress. Alla tillhörigheter blir ytterligare saker som ska fraktas om man är tvingad att flytta, vilket vanligen dessutom ökar kostnaderna.

Sälj i god tid

Överlag är pengar en viktig faktor i flyttprocessen. Det finns slantar att spara. Med god framförhållning hinner man exempelvis planera möbleringen i det nya hemmet och få koll på vilka möbler som inte har en given plats på nästa adress.

– Då kan du rensa bort och sälja saker och möbler du inte vill behålla och hinna få betalt för dem. Du behöver inte betala flyttfirman för att flytta saker du ändå inte vill ha. Jag tycker att man ska se flytten som ett gyllene tillfälle att göra sig av med saker man inte tycker om. Annars hänger de med från vindsförråd till vindsförråd, som mina vaser köpta i Grekland på 1990-talet.

Att få saker och möbler på sin plats och kunna känna lugn efter en flytt kräver ofta en hel del förberedelser och rensning. Foto: Christine Olsson/TT Bild: Christine Olsson/TT

1. Rensa. Tänk att varje sak som ska med måste kvala in i det nya hemmet.

2. Planera och skriv ner allt, vilka prenumerationer och abonnemang som ska flyttas exempelvis.

3. Packa rätt. Tänk på att skydda dina saker och märka lådorna.

4. Ordna en ”första hjälpen”-låda för första dagarna. Du ska bo i ett tomt hem i början och behöver det viktigaste direkt: lite kläder, hygienartiklar, porslin att äta på och kastruller, laddare, lakan, mediciner, några verktyg.

5. Tänk igenom själva flyttdagen. Vad händer när ni vaknar? Och efter det? Här kan det vara smart att unna sig en hotellfrukost på morgonen eller ett restaurangbesök till middag, för att slippa ordna med det. Ta med en kaffetermos och lite snacks till nya adressen.

Familj: Två barn, ”en nioåring som skapar ordning och en tvååring som skapar kaos”.

Titel: Influerare, författare och ordningsexpert. Bloggar på Forvaringsdrottningen.com.

Bor: Stockholm.

Aktuell med: Boken "Flytta smart – planera, rensa och organisera" (Roos & Tegnér, 2019).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning