Konsten att falla och landa rätt

Yrke: artist. Inför morgondagens Eurovisionsfinal visas ett program om Krista Siegfrids. Bild: Yle

Kvällens finlandssvenska reportage följer artisten Krista Siegfrids under UMK- och Melodifestivalcirkusen i vintras.

Dok: Krista Siegfrids sänds i Yle Fem fredag kl. 20.00, repris lördag kl. 14.25.

Krista Siegfrids var redan bekant för tv-publiken från The Voice när hon vann UMK och representerade Finland i Eurovision Song Contest i Malmö 2013. Inte alla som deltar i talangtävlingar och Eurovisionen lyckas skapa sig en karriär och hålla sig kvar i musikbranschen, men Krista verkar faktiskt ha lyckats med det. Hennes karriär rullar på med god fart är intrycket hon ger sina många följare i sociala medier, och i vintras inföll ytterligare nya etapper i hennes karriär. Hon var programledare för UMK samtidigt som hon även uppfyllde sin livsdröm om att få tävla i svenska Melodifestivalen.

Utmärkta anledningar att producera ett längre program om henne har Jan-Olof Svarvar tänkt och följt henne i både Helsingfors och Malmö under de hektiska veckorna. Hon verkar ständigt vara på gång och på väg; repeterar inför tv-sändningarna, provar kläder och sitter i sminket, ger intervjuer till bland annat HBL:s Anna Svartström och intervjuas även för programmet i ett kök som inte verkar vara hennes egna privata rum.

Och det är förstås också denna ständiga aktivitet och driftighet som är orsak till att hon klarar sig i branschen. Hon har vilja och idéer och ser till att genomföra dem och jobbar hårt. I UMK 2013 rådde det ingen tvekan om att hon var den artist som satsade mest för att vinna, och när hon väl åkte i väg till Malmö för att tävla mot resten av Europa hade hon en strategi för hur hon skulle bli uppmärksammad oberoende av hur det gick i tävlingen.

Högt tempo är det också i programmet som pressar in en hel del under sin halvtimme, och utan problem hade hållit för mera programtid. En halvtimme blir inte så djuplodande, men det är bra flyt och programmet kommer säkert att hitta sin publik. Mycket hade man gärna fått veta mera om, som den där utmattningen hon drabbades av när allt gick så snabbt sommaren 2013.

Som programmets höjdpunkt visas Melodifestivalnumret Faller i sin helhet, slipat och visuellt slagkraftigt med sina röda dräkter, rutiga rallyflaggor och blonda hårmanar. Sedan följer fallet rent konkret med besvikelsens tårar, vilket snabbt vänds till framgång igen. Hoppet om en karriär i Sverige är trots allt inte förlorat.

Malin Slotte TV-redaktör

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning