Konståkningsförbundet: Avstängningen i kraft men Penttinen får fortsätta som tränare i HSK

Parterna i den stora konståkningsskandalen är överens och alla processer mot tränare, klubbar och förbund är avslutade. Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Helsingfors Skridskoklubb (HSK), konståkningsförbundet och den kontroversiella tränaren Mirjami Penttinen är överens. En del av överenskommelsen är att Penttinen har rätt att få fortsätta som tränare.

Konståkningsförbundet meddelade på måndag kväll att Helsingfors Skridskoklubb rf (HSK) och tränarna Mirjami Penttinen och Lilli Helpi har nått en överenskommelse och skrivit under ett förlikningsavtal.

Det var i januari som Yle Urheilu avslöjade Penttinens osakliga träningsmetoder och hon stängdes av från all tävlingsverksamhet av konståkningsförbundet. Hennes klubb HSK meddelade senare att de tillåter den kontroversiella tränaren att fortsätta sitt jobb som tränare i klubben.

Men nu har alltså samtliga inblandade parter kommit överens skriver Konståkningsförbundet i ett pressmeddelande.

Enligt förlikningsavtalet drar tränarna bort sin anmälan till Idrottens rättskyddsnämnd. Penttinen och Helpi hade anmält konståkningsförbundet då de ansåg att förbundets disciplinära organ inte tagit rätt beslut. Det betyder att parterna i fallet inte behöver vittna och gå igenom händelserna som ledde till de disciplinära åtgärderna. Det var meningen att de drabbade junioridrottarna skulle höras i fallet. Den processen skulle enligt de ursprungliga planerna inledas i sommar.

Enligt förlikningsavtalet kommer Penttinen fortfarande att vara avstängd från all tävlingsverksamhet i tävlingar arrangerade av konståkningsförbundet fram till 17 januari 2021.

I avtalet har man också kommit överens om att tränarna får personlig handledning och andra åtgärder tas också för att garantera att skridskohobbyn kan ske på ett säkert och etiskt hållbart sätt i HSK.

Soloåkarna meddelade i mars att de lämnar klubben som en följd av att HSK bestämde sig för att låta den kontroversiella Penttinen vara kvar trots att hon använt oetiska träningsmetoder.

HSK:s styrelse avgick i efterdyningarna av skandalen och konståkningsförbundet övervägde att säga upp klubbens medlemskap på grund av att Penttinen fick fortsätta verka i klubben trots avstängningen. Enligt förlikningsavtalet har den processen avslutats och HSK får fortsätta vara medlem i förbundet.

HSK:s verksamhet har granskats under våren. Nu har klubben, med hjälp av konståkningsförbundet, utvecklat och förändrat sin verksamhet. HSK har tagit fram en handbok för etiskt ledarskap och klubben meddelar att man kommer att vara mer lyhörd för sina idrottares åsikter,

"Vår verksamhet har granskats med förstoringsglas och vi har tagit situationen på största möjliga allvar och förnyat vår verksamhet på många sätt. Vi vill visa att HSK kan garantera en säker och inspirerande omgivning", säger HSK:s ordförande Mikael Nyberg.

Förbundets ordförande Laura Raitio poängterar i pressmeddelandet att förbundet också i fortsättningen kommer att ta tag i samtliga fall där något inte sker på rätt sätt. Hon säger också att man vill utveckla tränarna och träningen i samtliga föreningar.

"Förbundets inställning till hur allvarligt det här ärendet är har inte förändrats. Modiga unga idrottare vågade lyfta fram problem och det är på vårt ansvar att visa att vi rättar till felen", säger Raitio.

Också skandaltränaren Penttinen ger ett uttalande i pressmeddelandet:

"Jag ber från mitt hjärta om ursäkt för mitt agerande som skapat ångest och psykisk smärta. Att vara tränare är min passion och jag vill fortsätta utvecklas som tränare. Jag förbinder mig till att göra allt jag kan för idrottarnas välbefinnande", säger hon.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning