Konståkare anklagas för att ha skadat rival

Amerikanskan Mariah Bell anklagas för att medvetet ha försökt skada sydkoreanskan Lim Eun-Soo inför damernas korta program på konståknings-VM. Arkivbild. Bild: TT/AP/Chris Carlson

Konståknings-VM i Japan kan ha fått en skandal på halsen.

Internationella konståkningsförbundet utreder en händelse inför damernas korta program i onsdags, när sydkoreanskan Lim Eun-Soo skadade sig på uppvärmningen.

Träningskollegan Mariah Bell anklagas.

Den 16-åriga sydkoreanskans managementbolag säger att det var amerikanskan Mariah Bell, som uppsåtligen skadade Lim Eun-Soo genom att sparka till henne så att hon fick ett skärsår på benet. Det sydkoreanska skridskoförbundet har anmält händelsen, men konstaterar samtidigt:

– I nuläget kan vi inte slå fast att Bell orsakade skadan avsiktligt. Det är svårt att avgöra bara genom att se ett videoklipp av händelsen, säger en talesperson för Sydkoreas skridskoförbund.

Extra delikat är att Lim Eun-Soo och Mariah Bell har samma tränare. Lim Eun-Soos managementbolag hävdar enligt lokala medier att den 22-åriga amerikanskan har trakasserat Lim i månader inför VM. Amerikanskan ska inte heller ha bett om ursäkt.

Skadan var inte allvarligare än att 16-åriga Lim Eun-Soo kunde sätta personbästa i det korta programmet, 72,91 poäng, och hon ligger femma, precis före Bell, inför det fria programmet.

Det är långtifrån första gången som konståkningsvärlden omgärdas av skandalrykten. Idrottshistoriens mest ökända händelse var när amerikanskan Nancy Kerrigan blev misshandlad inför OS 1994. Förövaren var rivalen och landsmaninnan Tonya Hardings ex-man, och Harding misstänks ha legat bakom överfallet.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning