Konst utanför huvudstaden

Då huvudstadens konstliv lite slumrar till under sommarmånaderna, blommar intressanta utställningar upp på andra ställen. HBL:s konstkritiker Helen Korpak ger fyra tips om utställningar utanför stadsgränserna.

Thaimassage i Åbo

Ida Enegren, ur boken OPEN, 2018. Bild: Ida Enegren

Johanna Bruun och Ida Enegren: OPEN – On Thai massage windows in Finland. B-galleria, Aningaisgatan 5, Åbo. Till den 1.7.

I tre år arbetade skribenten och grafiska designern Johanna Bruun och fotografen Ida Enegren med projektet OPEN, som handlar om thailändska massageparlörers dekorativa fönster. Resultatet är en vacker och etiskt hållbar bok i vilken intervjuer med tio kvinnor kan läsas på engelska och på thailändska. I Åbo visas nu även en kort utställning i vilken den karakteristiska thaimassage-estetiken hyllas på ett intelligent och stiligt sätt.

Lekfullt i Mänttä

Elina Brotherus: 4' 33'', 2016. Bild: Elina Brotherus

Elina Brotherus: Playground. Serlachius-museet Gustaf, R. Erik Serlachius gata 2, Mänttä. Till den 6.1.2019.

Elina Brotherus underbart lekfulla projekt Playground visas i sin hittills mest ambitiösa form på det fina Serlachius-museet Gustaf i Mänttä: nästan 100 verk ställs ut i salar som målats i pigga toner av rött, gult och blått. I seriens fotografier och korta filmer iscensätter Brotherus tillsammans med koreografen Vera Nevanlinna andra konstnärers verk på ett humoristiskt sätt, och resultatet är konst som kan tilltala betraktare i alla åldrar.

Lynniga akvareller i Stockholm

Lars Lerin: Gråsten, 2016 Bild: Per-Erik Adamsson

Lars Lerin. Liljevalchs konsthall, Djurgårdsvägen 60, Stockholm. Till den 9.9.

Akvarellmålaren Lars Lerin är i Sverige högt älskad och uppskattad. Han har sommarpratat i radio, varit programledare för tv-serien Vänligen Lars Lerin (2016) och blottat sin själ i dokumentärfilmen För dig naken (2012). När han nu ställer ut på Liljevalchs i Stockholm är det alltså ingen överraskning att det blivit publiksuccé, men även den som inte sedan tidigare känner till Lerin kan njuta av de lynniga akvarellerna som entusiastiskt tagits emot av svenska recensenter.

48 verk i Ekenäs

Konst de la Chapelle. Ekta museum, Gustav Wasas gata 11, Ekenäs. Till den 26.8.

I mars kom nyheten om att professor Albert de la Chapelle grundat en konststiftelse som ska bygga ett nytt museum i Ekenäs centrum. Det är ännu långt kvar tills det blir verklighet, men de la Chapelles konstsamling bestående av 48 verk visas redan nu för första gången i offentligheten på museet Ekta. Det är främst fråga om målningar, och med finns bland annat verk av Helene Schjerfbeck, Ellen Thesleff, Elin Danielson-Gambogi och Tove Jansson.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46