Konst i varje rum på nya Esbo sjukhus

PARADVERK. Beställningsverket Helix virvlar sig upp vid ingången till det nya sjukhuset. Bild: Cata Portin

Det nya Esbosjukhuset för äldre satsar stort på det vackra.

Golvet i de breda korridorerna blänker och solljuset vräker in från väldiga fönster som vetter mot naturen och skogen. Det nya Esbo sjukhus som ska betjäna äldre patienter från Esbo, Kyrkslätt och Grankulla, betonar rehabilitering och välbefinnande och den förhatliga "sjukhuskänslan" trängs tappert undan med hjälp av olika konstverk. Till sjukhusets ovanligheter hör att varje patientrum är försett med ett eget konstverk, och i de allmänna utrymmena finns både sex beställningskonstverk och 270 verk från konstmuseet Emmas samlingar. Pressens rundvandring känns nästan som ett besök på ett galleri – inte minst när alla deltagare får en egen konstguide som presenterar de olika verken och konstnärerna.

Enligt Esbo stads omsorgsdirektör Juha Metso och ledande överläkare Jorma Teittinen är målsättningen ingen mindre än att sjukhuset ska reformera hela äldrevården. Esbo sjukhus ersätter sjukhusen i Bolarskog och Morby, Jorvs hälsocentralavdelningar och hälsocentralssjukhusen i Grankulla och Kyrkslätt. Ett tätt samarbete inleds med HNS.

– Vi arbetar enligt ett slags vårdreformsmodell som ska göra samarbetet smidigt. Patienten ska till exempel kunna få tillgång till HNS specialläkartjänster utan att nödvändigtvis behöva veta vem det är som står för tjänsten. Allt under ett och samma tak, säger Metso.

De ålderstigna patienterna ska också få tillgång till de senaste teknologiska vårdlösningarna, och många av dem strävar efter att låta patienten bo hemma så länge som det bara är möjligt. I klartext: mer användning av hemmatjänster och konsultation via Skype eller liknande.

En av de viktigaste förnyelserna är enligt Metso att sjukhuset satsar på enkelrum för patienterna.

– När man är sjuk och svag värdesätter man privatlivet ännu högre. Man ska inte behöva diskutera sina privata angelägenheter i ett rum med flera andra patienter, säger Metso och svänger med en storstilad gest upp dörren till ett av patientrummen.

– Stort badrum så att patienten inte behöver ta sig ut i någon korridor för att gå på wc. Fönster som vetter mot skogen och är så lågt belägna att man ser ut även då man ligger i sängen. Sådana saker är viktiga när man är sjuk, säger han.

I rummen finns också en stor fåtölj som enkelt går att veckla ut till en bäddsoffa för övernattande närstående. Och ett eget konstverk på väggen.

Esbo sjukhus öppnar den första mars och ersätter sjukhusen i Bolarskog och Morby, Jorvs hälsocentralsavdelningar och hälsocentralssjukhusen i Grankulla och Kyrkslätt. Den specialiserade sjukvården fortsätter vid Jorvs sjukhus.

Vid Jorvs sjukhus fortsätter också jourmottagningen utanför tjänsttid som vanligt.

Esbo sjukhus får fem avdelningar med sammanlagt 255 platser. Villa Glims får 15 platser får vård i livets slutskede och vid Jorvs jourbyggnad inrättas en jouravdelning för akut geriatrisk vård med 22 platser.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning