Konspirationsprofil blockeras för hatbudskap

Alex Jones inför en rättegångsförhandling i Austin i Texas i USA, sedan han stämts av anhöriga till offer för massakern i grundskolan Sandy Hook 2012. Bild: TT/AP/Tamir Kalifa

Alex Jones – som via plattformen Infowars sprider extrema högeråsikter och konspirationsteorier – portas nu från flera stora internettjänster.Apple har tagit bort merparten av Infowars material från Itunes. Även Facebook och Spotify har blockerat material.

Fakta

Alex Jones och alt-right-rörelsen

Alex Jones anses av många bedömare sortera in under den så kallade alt-right-rörelsen, även om han lägger stort fokus på konspirationsteorier. Själv har han beskrivit sig själv som libertarian.

Alt-right är en paraplybenämning på en skara högerextremistiska rörelser. Inom dessa finns antisemitiska, islamofobiska, kvinnofientliga och öppet rasistiska grupper. Gemensamt för dem är teorier om vit identitet och vit överhöghet. Det europeiska arvet understryks ofta.

Rörelsens anhängare ser det "politiskt korrekta" som sin främsta fiende och riktar stark kritik mot USA:s vänsterliberala. Men traditionella konservativa får också ris, de kallas "cuckservatives" en blandning av ordet cuckold, som kan översättas med bedragare, och konservativ.

Begreppet alt-right är en förkortning av The Alternative Right (den alternativa högern). Det myntades av ideologen Richard Spencer 2008. I en intervju med public servicekanalen NPR har Spencer sagt att hans mål är en framtida etniskt vit stat.

Källor: Southern Poverty Law Center, NPR, AFP, Hofstra University med flera

Facebook har tagit bort fyra sidor som tillhör den amerikanske konspirationsteoretikern Alex Jones sedan de brutit mot it-jättens regler om spridning av hat. I ett pressmeddelande skriver Facebook att Jones har glorifierat våld och använt ett avhumaniserande språk för att beskriva transpersoner, muslimer och immigranter.

It-jätten Apple har plockat bort samtliga avsnitt från fem av Infowars poddar. Det uppgav en talesperson för bolaget i ett uttalande till Buzzfeed på söndagen. Endast ett av Jones program fanns då kvar på Itunes, rapporterar amerikanska medier.

Stämd av massakeranhöriga

Den senaste tiden har en rad sajter tagit bort material från Infowars, som i ett verbalt motangrepp kallar åtgärderna "politisk censur" och "ett kulturellt krig", rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Tidigare har Youtube temporärt blockerat material från Infowars.

Jones startade Infowars 1999 och har sedan dess fått en stor publik internationellt. Bland annat har han hävdat att den amerikanska regeringen låg bakom terrorattackerna i USA den 11 september 2001 mot World Trade Center i New York och försvarshögkvarteret Pentagon.

Han har också hävdat att massakern i grundskolan Sandy Hook i Connecticut 2012, då 20 små barn och sex vuxna sköts ihjäl, är påhittad av den politiska vänstern i USA. Syftet enligt Jones: Att vinna stöd för skärpta vapenlagar.

Två anhöriga till offren i massakern har stämt Jones eftersom de har utsatts för trakasserier som de anser har triggats i gång av hans program, skriver Reuters.

"Hatiskt innehåll"

På måndagen meddelade musik- och poddtjänsten Spotify att allt material från Alex Jones och Infowars har tagits bort från plattformen. Rensningen inleddes i förra veckan.

– Vi tar uppgifterna om det hatiska innehållet på allvar och granskar varje podd, program eller låt som flaggas av våra användare, säger en talesperson för Spotify till Reuters.

President Donald Trump har uttryckt beundran för Alex Jones och medverkade i hans program under presidentvalskampanjen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03