Könsneutrala äktenskap i skottgluggen

Barn har rätt till en mamma och en pappa. Så motiverar företrädarna för Äkta äktenskap sitt motförslag till lagen om könsneutrala äktenskap som träder i kraft i mars nästa år.

Medborgarinitiativet för Äkta äktenskap som fått 106 000 underskrifter vill fälla lagen om könsneutrala äktenskap. De vill ha en lag som garanterar barnet föräldrar av båda könen. Riksdagens lagutskott hörde sakkunniga bakom initiativet vid ett öppet möte på torsdagen.

Pasi Turunen som är initiativtagare hävdar att det inte har gjorts en barnutvärdering inför lagen om könsneutrala äktenskap och att det finns för lite forskning om barn med föräldrar av samma kön.

– Det bästa för barnet är mamma och pappa, slår han fast.

Hans anhängare tror att lagen om könsneutrala äktenskap är en vänsterkonspiration och blir ett samhälleligt experiment med barn. De lade fram avskräckande exempel från USA som bevis för vart lagen kommer att leda.

Professor Tapio Puolimatka avfärdar dessutom barnorganisationernas uttalanden som värdelösa.

Lagutskottets vice ordförande Eva Biaudet (SFP) ville veta om Puolimatka företräder en personlig åsikt, en religiös inriktning eller vetenskap. Hur förhåller ni er till andra professorers utsagor? frågade hon.

Det finns röster i lagutskottet som stöder Äkta äktenskap men också röster som säger att det inte är nödvändigt att ha en mor och en far utan två älskande vuxna.

– Forskare är överens om att barn är jämställda i alla former av äktenskap, hur ser ni på det? Räcker det för er? Och varför har ni inga exempel från nordiska länder som ligger närmare Finland som Sverige? undrade Mikko Pärnä (C).

Inför godkännandet av den könsneutrala äktenskapslagen har riksdagen hört mer än 60 sakkunniga. Lagutskottet ska diskutera hur man går vidare med motförslaget Äkta äktenskap.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning