Könskamp på tennisplanen

Billie Jean King försvarade det kvinnliga könet i en av tidernas mest uppmärksammade tennismatcher 1973. Bild: PA

Världens mest sedda tennismatch är matchen mellan Bobby Riggs och Billie Jean King 1973. Det var ingen vanlig tennismatch, utan en match med stort symbolvärde, där kampen stod mellan man och kvinna.

Docventures: Könskriget sänds i Yle TV2 11.9 kl. 21.15, repris 12.9 kl. 12.45 och 00.01.

Riku Rantala och Tuomas "Tunna" Milonoff fortsätter visa och diskutera dokumentärer i Yle under vinjetten Docventures, och öppnar hösten med James Erskines och Zara Hayes dokumentär The Battle of the Sexes från 2013.

Den handlar om jämställdhet och kvinnokamp ur ett tennisperspektiv, genom en legendarisk tennismatch som utspelade sig 1973 mellan en man och en kvinna, Bobby Riggs och Billie Jean King.

Bobby Riggs var en tennisspelare, skrävlare och mediepajas som väckte uppmärksamhet med sina uttalanden om att han trots sina 55 år kunde slå den kvinnliga världseliten i tennis i en match. Två av sjuttiotalets främsta kvinnliga tennisspelare antog utmaningen, först australiensiskan Margaret Smith Court, därefter amerikanskan Billie Jean King. Dokumentären innehåller spännande klipp ur båda matcherna, men tonvikten ligger på det senare mötet mellan Riggs och den då 29-åriga King, en match som fick stort symbolvärde och uppskattas ha setts av 90 miljoner människor världen över.

Vi får se förspelet då King och Riggs värmde upp i medierna inför matchen likt två boxare som psykar varandra med sina uttalanden. Riggs avled 1995, King medverkar däremot i dokumentären och berättar om hur hennes dåvarande dubbelliv som lesbisk satte extra press på henne inför matchen.

Dokumentären är också med sina klipp en historisk tillbakablick på hur man såg på kvinnliga idrottare, och kvinnor i allmänhet, vid den här tiden. Det är bara att konstatera att utvecklingen gått framåt, det sexistiska språkbruk som då användes om kvinnliga idrottare där utseendet var viktigare än prestationerna, är lyckligtvis inte längre brukligt i seriösa medier. Det här var också en tid då kvinnorörelsen var aktiv, och vann vissa segrar i frågor som abort, skolundervisning och den civilståndsneutrala titeln Ms.

The Battle of the Sexes är en dokumentär som får en att göra just dessa jämförelser mellan då och nu. Mycket har förändrats till det bättre, samtidigt verkar kampen mellan könen vara evig. Även om prissummorna numera är jämställda för män och kvinnor i alla stora tennisturnering, kämpar exempelvis kvinnliga lagidrottare fortfarande med att få lika mycket betalt som sina manliga klubbkamrater.

Matchen mellan Riggs och King har också blivit spelfilm 2017 med Emma Stone och Steve Carell i rollerna.

Malin Slotte TV-redaktör

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning