Konservatism, Gud och missnöje är ett fält bland svenska väljare

I Sverige sorteras partifältet upp för att Sverige ska få en regering. På högerkanten vandrar folk mellan Moderaterna, KD och SD i ett fält av konservatism, kristna värderingar och allmänt missnöje.

Vet du mer? Ring och tipsa oss. Aftonbladet i Stockholm vädjar till läsekretsen och allmänheten som vid en pågående katastrof. Under tisdagen står Sveriges partiledare inte att hitta någonstans. Två dagar efter valet är alla de kända ansiktena som nyss fanns överallt som uppslukade av Stockholms ström.

Regeringssonderingarna pågår någonstans, men ingen inom medierna vet var.

Svenskarna är trötta på den segslitna dragkampen mellan de rödgröna och alliansen – och spelet om att hålla Sverigedemokraterna borta ur maktens centrum. På tisdagen visade opinionsinstitutet Sifo siffror att 64 procent av väljarna hoppas att Sverige nu ska bilda en bred mångpartiregering som man oftast gör i de nordiska grannländerna.

I en undersökning hos Aftonbladet och opinionsföretaget Inizio hoppas 32 procent att de borgerliga allianspartierna ska säkra en högerregering i Sverige genom att spräcka tabut och ta stöd av Sverigedemokraterna (SD).

– Moderaterna och Sverigedemokraterna står för helt olika slag av konservatism, säger författaren och M-politikern Stefan Olsson. Bild: Privat

För Stefan Olsson, M-politiker i Uppsala och författare till boken Handbok i konservatism (2011) skulle det vara att blanda två olika samhällssyner – utöver problemet att SD har en mörk bakgrund i nationalism och rasism, säger han.

Ideologiskt kan partierna båda synas vara konservativa, men på olika sätt, säger Stefan Olsson. Moderaterna har under årens lopp förblivit konservativt men med en mera liberal ton.

Men Mattias Karlsson (SD:s partisekreterare) som är en tänkare och står för många av SD:s ideologiska texter står för en filosofi från Rudolf Kjellén, som dog 1922. Det är ett annat slags konservatism, som hade en kollektiv syn på samhället, en statsaktivism där staten ska göra saker. Moderaterna är snarast missnöjda med statens roll.

Partibyten för invandringen

Bland de svenska väljarströmmarna finns det ett flöde där höger och andra konservativa krafter möts. Av Sverigedemokraternas röster i år kom var sjunde från någon som hade röstat på Moderaterna förra gången.

Under HBL:s valreportage runtom i Sverige har vi också stött på påfallande många som har gått över till SD efter att ha blivit besvikna på M – allt från den övervintrade raggaren från Rimbo utåt Norrtälje till den propra ingenjören från Torsås i Småland.

– Mest har det varit på grund av invandringen, säger Stefan Olsson. Vi har en misslyckad invandringspolitik som vi själva inom Moderaterna stödde fram till 2015. Och väljarna är inte säkra på att vi kan styra upp det nu heller. I valet kom vi undan med blotta förskräckelsen.

Kristna scenartister gäster hos SD

Den skickliga Ebba Busch Thor och hennes kristdemokrater gjorde ett bra val i samma politiskt konservativa landskap och tog sex procent av rösterna. Men samtidigt flirtade också Sverigedemokraterna med en kristen väljarkår.

Vid en av SD:s sommarfestivaler på partiledaren Jimmie Åkessons hemort Sölvesborg i södra Sverige spelade rockbandet Jerusalem, en gång en av ikonerna inom kristen rockmusik i Sverige på 1970- och 80-talet. Vid ett torgmöte i Motala hoppade EU-parlamentarikern Lars Adaktussons kanslichef i Bryssel Charlie Weimers över till Jimmie Åkessons läger. Evangelisten Runar Søgaard, mest känd som den svenska schlagerstjärnan Carola Häggqvists ex-man, höll ett stormöte med SD:s Jimmie Åkesson.

– I det högerkonservativa fältet har vi fått kristen identitet som inte handlar om kristen tro, säger författaren Joel Halldorf om fenomenet att svängdörren går mellan KD, SD och Moderaterna, Bild: Zandra Erikshed

– Fast det är mest privata initiativ, säger författaren och teologen Joel Halldorf vid Enskilda högskolan i Stockholm. Kyrkliga ledare har tagit avstånd från det mesta och vill inte bli sammankopplade med politik som den kristna högern i USA har blivit.

Joel Halldorf har nyligen gett ut boken Gud: Återkomsten om hur religion och ett kristet kulturarv har kommit igen i svenskt samhällssamtal, i politiken ofta som debatter om Den blomstertid eller påstådda hot mot julfirande.

– Men det handlar om en kristen identitet utan kristen tro, säger Halldorf. En kristen höger som har blivit sekulariserad.

I ett gult valtält på en regnig småländsk marknad har vi från HBL också träffat den unga SD-riksdagsledamoten och statsvetaren från Värnamo som säger att han värnar det kristna kulturarvet i Sverige, "även om jag själv är ateist":

KD tog hårda krav, men mjuknade mot slutet

– KD satsade tidigare i valrörelsen på hårda politiska värden som trygghet och kamp mot brottslighet, säger Joel Halldorf, Men sedan fick man vända tillbaka och i slutet av valrörelsen komma tillbaka till mjuka värden kring sjukvård.

Kristdemokraterna har haft 70 procent av sitt stöd bland församlingsaktiva och frikyrkofolk, säger han, men det ska nu ha krympt till 40 procent, bland annat för partiets hårda linje kring invandringen.

Omkring 30 procent av KD:s framgång i år ska enligt SVT:s valundersökning ha kommit från folk som förra gången röstade på Moderaterna.

I Uppsala är Stefan Olsson något brutal ifråga om den framgången och säger att den bygger på traditionen vid svenska val att rösta på något litet systerparti inom det egna blocket så att det ska klara röstspärren.

– Det där var stödröster från Moderaterna, säger han.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03