Konkurrensen om platserna till Åbo Akademis nya utbildning till provisor kan bli hård

Professor Jessica Rosenholm är ämnesansvarig för farmacin vid Åbo Akademi. Enligt henne har Akademins nya provisorsutbildning väckt intresse bland både tidigare och nuvarande studerande. Bild: Mikael Piippo/SPT

Både tidigare och nuvarande studerande vid ämnet farmaci är intresserade av Åbo Akademis nya provisorsutbildning. Professorn vid Akademins farmacienhet säger att urvalsprovet inte utformas med tanke på en viss grupp sökande.

Flera tidigare studerande vid Åbo Akademis farmaciutbildning har visat intresse för ämnets nya magisterprogram som leder till en provisorsexamen. Det säger Jessica Rosenholm, professor i farmaci och läkemedelsutveckling och ämnesansvarig för farmacin vid Akademin.

–  Väldigt många som blivit farmaceuter för länge sedan har hört av sig och meddelat intresse för provisorsutbildningen, säger Rosenholm.

Åbo Akademi har utbildat farmaceuter i över 60 år. Farmaceut är en examen på kandidatnivå medan provisor är en magisterexamen. Åbo Akademi har inte tidigare fått erbjuda provisorsutbildning, men i somras beslöt statsrådet att bevilja Akademin rätt att utbilda provisorer.

15 platser vid provisorsprogrammet

Det nya utbildningsprogrammet för provisorer kör i gång hösten 2021 och kommer att ersätta det nuvarande magisterprogrammet som fokuserar på läkemedelsutveckling och medicinsk teknologi.

De studerande som redan antagits till det nuvarande magisterprogrammet får tid att avlägga sin examen till slutet av 2024, vilket innebär att Akademin har två parallella magisterprogram inom farmacin de kommande åren.

Rosenholm räknar med att åtminstone en del av dem som går på det nuvarande magisterprogrammet, kommer att söka in till den nya utbildningen för att få en provisorsexamen. Konkurrensen om de 15 platserna som erbjuds vid provisorsprogrammet i vårens gemensamma ansökan kan bli hård.

–  Det både tror och hoppas vi. Vi hoppas också att de som inte kommer in nu söker in på nytt året därpå. Det är möjligt att söktrycket och intresset är stort nu när utbildningen är ny och att det sedan jämnar ut sig.

Förutom 15 platser vid provisorsprogrammet på magisternivå erbjuder Akademin 5 studieplatser som omfattar både farmaceututbildningen och provisorsutbildningen. Därtill erbjuds 30 studieplatser som endast omfattar farmaceututbildningen.

Åbo Akademis farmacienhet ligger i byggnaden Biocity i Kuppis. Bild: Mikael Piippo/SPT

Första provisorerna redan 2022?

Enligt Åbo Akademis beräkningar är det möjligt att de första provisorerna kan utexamineras redan 2022. Det skulle i så fall handla om studerande som redan har kommit långt i sina magisterstudier i läkemedelsutveckling och medicinsk teknologi och som kan få avlagda studier tillgodoräknade i sin provisorsexamen. Först måste de ändå bli antagna till den nya provisorsutbildningen.

Rosenholm säger att alla sökande till Akademins provisorsutbildning gör samma urvalsprov och att provet inte utformas med tanke på en viss grupp sökande.

–  Inträdesprovet måste följa nationella regler och de reglerna kommer vi överens om med de andra universiteten som erbjuder farmaceutisk utbildning i Finland, det vill säga Helsingfors universitet och Östra Finlands universitet.

–  Alla sökande står på samma linje. Det är klart att någon som redan studerat farmaci kanske vet mer om ämnet och på så sätt har en fördel, men alla gör samma prov.

Ny akademilektor anställs

Akademin gick nyligen ut med en arbetsplatsannons där man söker en akademilektor i farmaci för att starta och leda den nya provisorsutbildningen. Målet är att tillsätta tjänsten i april.

Jessica Rosenholm påpekar att planeringsarbetet inför provisorsutbildningen inte kan vänta tills den nya akademilektorn anställts. Planeringen är redan i full gång.

–  Vi behöver en examensstruktur och kurser för den nya utbildningen. Vi upplever att vi har en bra beredskap att skapa dem i och med att vi redan har ett magisterprogram vid ämnet. Vi kan plocka ganska mycket från det nuvarande programmet till det nya provisorsprogrammet, med viss omarbetning förstås.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning