USA:s kongress har formellt godkänt Joe Bidens seger i presidentvalet

USA:s vicepresident Mike Pence och Nancy Pelosi, representanthusets talman, under nattens gemensamma omröstning för kongressens båda kamrar. Bild: Erin Schaff/TT-AP

USA:s kongress har formellt godkänt Joe Biden som landets näste president efter de kaotiska scener som utspelade sig i Kapitolium i Washington DC timmarna innan. Trump lovar ett "ordnat överlämnande" av presidentmakten.

På förmiddagen finsk tid fick demokraten Joe Biden en majoritet av elektorsrösterna och kan därmed sväras in som president 20 januari.

Godkännandet hade då kraftigt försenats på grund av våldsamheterna inne i och kring kongressbyggnaderna.

Början på kamp

Donald Trump säger i ett uttalande att det kommer att bli ett "ordnat överlämnande" av presidentmakten.

"Även om jag definitivt inte håller med om valresultatet, och fakta stödjer mig, så kommer vi att ha en ordnad överlämning den 20 januari. Jag har alltid sagt att vi ska strida för att enbart lagligt lagda röster räknades. Även om det här är slutet för den bästa första mandatperioden i en presidents historia så är det bara början på vår kamp att göra USA stort igen."

Vanligtvis rör omröstningen i kongressen en ceremoniell formalitet om att godkänna elektorsrösterna – men denna gång försökte Trumplojala ledamöter att utnyttja proceduren i ett sista försök att ogiltigförklara Bidens vinst.

Georgiasenatorn Kelly Loeffler i senaten sent på onsdagen. Bild: AP/TT

Protester avslogs

I arbetet med att godkänna valresultatet kan kongressen ifrågasätta elektorsröster från en delstat, om man misstänker att allt inte gått rätt till. Det kräver dock en anmälan som måste skrivas under av minst en senator och en representanthusledamot och som måste röstas igenom av respektive kammare, enligt amerikansk lag.

Kongressen är den federala lagstiftande församlingen i USA med säte i Kapitolium i huvudstaden Washington DC. Dess arbete löper i tvåårsperioder, i januari 2021 startar det 117:e kongressmötet.

Består av senaten med 100 ledamöter, två från varje delstat, och representanthuset med 435 platser, fördelade i relation till delstaternas folkmängd.

I nuläget har Republikanerna majoriteten i senaten med 52 ledamöter. Demokraterna styr i representanthuset med 233 ledamöter.

Ledamöterna i representanthuset går till val vartannat år. Senatorerna väljs på sex år (vartannat år löper omkring en tredjedel av deras mandatperioder ut).

Kongressen stiftar federala lagar, beslutar om skatter och anslag samt godkänner ministrar och andra höga tjänstemän. Federala tjänstemän, inklusive presidenten, och domare kan avsättas av kongressen genom riksrätt. Lagar som stiftas av kongressen kan underkännas av Högsta domstolen.

Källa: Representanthuset och senaten

Efter omröstningen om Arizonas elektorsröster gick kongressens båda kamrar i ett gemensamt godkännande igenom delstat efter delstat, i bokstavsordning.

Delstater som Georgia, Michigan eller Nevada fick inte igenom sin protest. För Michigan och Nevada berodde det på att ingen senator ville skriva under på protesten, för Georgia att onsdagens våldsamheter påverkar politikerna.

När det var dags för Pennsylvania tvingades de två husen var för sig inleda debatter och omröstningar om delstatens resultat. Men inte heller i Pennsylvania gick protesten igenom.

Bild: Maija Hurme

Fick applåder

Flera republikaner som tidigare hade lovat att ifrågasätta valet och de elektorsröster som tillfaller den tillträdande presidenten Biden uppgav att de skulle tona ner sin retorik efter oroligheterna.

En av de som ändrade sig var Kelly Loeffler – republikanen från Georgia som ett dygn tidigare förlorade sin plats till demokraten Raphael Warnock. När hon fick ordet inför omröstningen sade hon om de tilltänkta protesterna mot Biden:

– Jag kan inte längre med rent samvete protestera mot valresultatet, sade hon och fick applåder i kammaren.

I valet i november fick Biden 306 röster, mot Trumps 232, av sammanlagt 538 elektorsröster.

När alla röster godkänts avslutade vicepresidenten Mike Pence kongressens arbete med att slå klubban i bordet. Strax innan hade predikanten Barry Black samlat till gemensam bön med anledning av våldsamheterna kring Kapitolium.

– Dessa tragedier har påmint oss om att ord betyder något och att tungan har makt över liv och död, sade han.

Poliser föser demonstranter bort från området runt Kapitolium i Washington DC på onsdagskvällen, lokal tid. Bild: John Minchillo/AP/TT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning