Kongolesisk politiker dömdes för brott mot mänskligheten – frikänns nu av ICC

Jean-Pierre BembaBild: TT/AP/Michael Kooren

Den tidigare vicepresidenten i Demokratiska republiken Kongo Jean-Pierre Bemba, som 2016 dömdes till 18 års fängelse av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) för brott mot mänskligheten, har frikänts av samma domstols appellationsenhet.

– Herr Jean-Pierre Bemba kan inte hållas ansvarig för de brottsliga handlingar som hans trupper begick i Centralafrikanska republiken (CAR), förklarade rättens ordförande Christine Van den Wyngaert när hon meddelade beslutet på fredagen.

Den 55-årige Jean-Pierre Bemba visade inga känslor när beskedet om friandet gavs, men hans anhängare på åhörarplatserna bröt ut i ett så högljutt jubel att domaren fick be dem att dämpa sig.

För 16 år sedan skickade Jean-Pierre Bemba sin privatarmé MLC till grannlandet CAR. Syftet var att slå ned en kupp mot landets dåvarande president Ange-Félix Patassé. De fem månader som följde präglades av brutala övergrepp mot civilbefolkningen – bland annat mördade Bembas soldater hela familjer för att krossa allt motstånd mot Patassé.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00