Konflikterna med Esa-Pekka Salonen blev för stora – Ringens regissör byts ut

Esa-Pekka Salonens syn på Ringen skiljer sig för mycket från regissören Kari Heiskanens. Nationaloperan väljer att fortsätta samarbetet med Salonen framom Heiskanen. Bild: Cata Portin

Farhågorna besannades. Kari Heiskanen kommer inte att regissera Wagners Ring, meddelar Nationaloperan.

Ursprungligen var det tänkt att Kari Heiskanen skulle ha regisserat Nationaloperans hela nästa storsatsning, Wagners Ring, men nu står det klart att Heiskanen inte fortsätter.

Nationaloperan uppger i ett pressmeddelande att konstnärliga ledaren Lilli Paasikivis och dirigenten Esa-Pekka Salonens syn skiljer sig alltför mycket från Heiskanens vision. "Således finns inte förutsättningar för fortsatt samarbete", står det i pressmeddelandet.

Också för Heiskanens scenograf Antti Mattila tar jobbet nu slut.

Nationaloperan meddelade för exakt ett år sedan om sina storstilta planer på en helfinsk Ring, som helt och hållet skulle förverkligas med finländska krafter. Redan då kunde HBL förutspå att Heiskanen var det största frågetecknet: "Det återstår att se i vilken mån Kari Heiskanens version lyckas nå kärnan i Wagners drama, Wotans misär och vägen till undergången – eller om det här bara blir stel finsk teater", skrev undertecknad i sin kommentar.

Sammansättningen av den nya konstnärliga arbetsgruppen meddelas senare. Premiärerna på Rhenguldet, Valkyrian, Siegfried och Ragnarök är tänkta att äga rum med ett halvt års mellanrum från hösten 2019 till våren 2021. Därefter kommer tetralogin att visas i ett kör.

Enligt det besked som gavs i dag förefaller det tämligen klart att Nationaloperan fick välja mellan Heiskanens och Salonens vision, till förmån för den senare.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03