Konflikter ger Saab stora ekonomiska möjligheter

Bild: Mosphotos

I en tid av ökad oro och allt fler väpnade konflikter ser den svenska försvarskoncernen Saabs vd Håkan Buskhe mörkt på världsläget. Desto ljusare är samtidigt situationen för företaget.

Försvarskoncernen redovisar en vinst före skatt på 709 miljoner kronor, drygt 70 miljoner euro, för årets nio första månader.

Vinsten som Saab presenterar kan jämföras med 41 miljoner euro motsvarande period i fjol. Samtidigt såg man också ett lyft när det gäller omsättning, 2,0 miljarder euro, från knappt 1,8 miljarder.

– Det är trevligt att få presentera en tillväxt på försäljningen på 15 procent och ett ökat resultat på 83 procent, säger Håkan Buskhe till TT:

– I övrigt är det i väl linje med vad vi guidat för och vi ser positivt på framtiden. Vi ser bra utveckling inom flera av våra affärsområden.

Ökande oro

Bakom siffrorna finns en ökande oro, något som naturligtvis påverkar försvarsmarknaden liksom den civila säkerhetsmarknaden, faktorer som i sin tur gagnar Saab. Håkan Buskhe tillträdde som vd för Saab 2010 men ser nu en allt tuffare världsbild.

– Jag är personligen orolig över situationen och spänningarna i världen. Du har Nordkorea som smäller av atombomber och missiler i parti och minut, kriget i Syrien, upproret och konflikten i Jemen och situationen i Ukraina. Men det som oroar mig ännu mer är hur retoriken blir bara högre och högre och det är uppenbart att vi inte har förmågan att samtala. Det hade varit mycket enklare.

Rent krasst gynnas naturligtvis Saab av rådande världsläge. Ur företagets perspektiv finns i nuläget en rad projekt som kan få enormt stor betydelse:

I USA deltar man tillsammans med Boeing i det amerikanska flygvapnets upphandling om skolflygplan, en order värd elva miljarder dollar.

– Jag var över i St Louis fredags. Vårt projekt går väldigt bra och vi är övertygade om att vi har en stark produkt som vi kan leverera. Sedan kommer det att bli en tävlan och det gillar vi.

Indisk förfrågan

I helgen rapporterades att Indiens regering skickat ut en förfrågan till bland annat Saab om samproduktion av enmotoriga stridsflygplan, i så fall ännu en jätteaffär.

– Det har kokat ganska länge de senaste åren. Jag tycker vi ligger väldigt väl positionerade med en helt ny produkt som ligger i världsklass. Sedan har vi en erfarenhet att bygga upp verksamhet i andra länder, säger Buskhe.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning