Kones vinst faller

Kones vd Henrik Ehrnrooth. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Kone har en stigande orderingång, men kostnadsinflationen prövar hisskoncernen.

Hisskoncernen Kones tredje delårsrapport innehåller både ljuspunkter och skönhetsfläckar. De senaste tre månaderna har varken omsättning eller vinst levt upp till analytikernas förväntningar.

Detta är en följd av de stigande materialkostnaderna och logistikproblemen, som prövar industrin på en global skala.

Det positiva är att orderingången klart högre än i fjol, och också slår förväntningarna. Kone fick nya beställningar för drygt 2,2 miljarder, vilket är cirka 200 miljoner mer än analytikerna enligt Vara Research hade väntat sig.

"Efterfrågan har fortsatt stiga på flera marknader under det tredje kvartalet. Jag är också nöjd över att beställningarna ökar i Kina, med tanke på att nivån under jämförelseperioden i fjol var hög", säger vd Henrik Ehrnrooth i en kommentar.

I Kina, som är en viktig marknad för Kone, började likviditetsåtstramningen i fastighetssektorn ge sig till känna under kvartalet. HBL har tidigare skrivit om den kinesiska fastighetssektorns problem, och i synnerhet jätteföretaget Evergrandes skuldkris.

Kone ser en fortsatt återhämtning på marknaden globalt sett. Därför är prognosen om att omsättningen ökar med fyra till sex procent oförändrad. Däremot tar man höjd för att lönsamheten kan naggas i kanterna. Prognosen för rörelsemarginalen sänks marginellt – nu väntas en marginal mellan 12,4 och 12,8 procent, jämfört med 12,4 och 13 tidigare.

Kone-aktien föll drygt fem procent efter att rapporten publicerats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning