Konduktörer marscherar ut efter uppsägningar

Det blir stopp i tågtrafiken under torsdagen. Bild: Antti Aimo-Koivisto

Konduktörerna inom passagerartrafiken inleder en dygnslång utmarsch i natt. Det kommer att leda till att en stor del av fjärrtågtrafiken stoppas, meddelar VR Group. VR anser att strejken är olaglig.

Konduktörerna inom passagerartrafiken har beslutat att marschera ut från sina arbetsplatser för ett dygn. Utmarschen börjar natten till torsdagen klockan 3.

Enligt VR kom strejkmeddelandet på så kort varsel att bolaget inte kommer att kunna ersätta tåg med bussar. Strejken ska ta slut natten till fredag klockan 3. På fredagsmorgonen ska tågtrafiken återgå till det normala.

VR säger upp 214 anställda

Demonstrationen berör inte HRT:s närtrafik, den internationella trafiken och nattågstrafiken. Orsaken till protesten är konduktörernas oro över sina jobb och över järnvägens framtid. Enligt facket riktas utmarschen inte mot kollektivavtalet.

Det här efter att VR tidigare i dag meddelat att upp till 214 anställda blir uppsagda som resultat av den andra delen av samarbetsförhandlingarna inom bolaget. Det innebär att totalt 370 personer blir uppsagda, då man räknar med den första delen av förhandlingarna.

Det ursprungliga nedskärningsbehovet var upp till 570 personer. 2 800 berördes av förhandlingarna. VR skär ner antalet konduktörskontor från 15 till 9. Kontoren för personer som jobbar på bangårdarna minskas från 10 till 3 eller 4. Konduktörer blir permitterade i 1–3 veckor.

Samtidigt omorganiserar VR underhållet av tågmateriel och lok genom att ändra på arbetsbeskrivningar och lägga ner uppgifter.

– Det här är svåra beslut ut personalens synvinkel men nödvändiga för att VR även i framtiden ska kunna erbjuda trivsamma tågresor till ett konkurrenskraftigt pris, säger persontrafikdirektören Maisa Romanainen i ett pressmeddelande från VR.

Strejken får kritik

Arbetsgivarna för servicebranscherna Palta anser att strejken är olaglig och ansvarslös. Palta beklagar olägenheterna som strejken orsakar för utomstående och kräver att JHL (Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena) ska vidta alla möjliga åtgärder för att strejken kunde undvikas.

Finlands näringsliv EK anser att det är väldigt beklagligt att konduktörerna genom strejken orsakar olägenheter för VR:s kunder och för samhället. 

VR uppmanar resenärer att följa sajten vr.fi, twitterkontot @VRpalvelu och VRYhteismatkalla på Facebook för att få de senaste uppgifterna om hur tågen går.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning