Konduktören tar inte längre emot kontanter på fjärrtågen

VR uppmanar fjärrtågspassagerare att köpa en biljett på förhand. Priset är billigare och du försäkrar dig om en sittplats, skriver VR i ett pressmeddelande. Bild: Catariina Salo/SPT

Från och med söndagen är det bara betalkort eller förköpta biljetter som gäller om du ska åka tåg.

Du kan inte köpa en tågbiljett för sedlar och mynt. Från och med den 1 september är det betalkort som gäller på alla fjärrtåg, skriver VR i ett pressmeddelande.

Tågbiljetter kan köpas i förväg till exempel på webben, i mobilapplikationen eller på tågstationen. Biljetter kan fortsättningsvis köpas av konduktören på fjärrtåg, men det går bara att betala för dem med kort.

VR håller på att förnya sin digitala biljettförsäljning. För tillfället utvecklas en ny biljettapplikation och biljettförsäljningsautomaterna på alla stationer ska bytas ut.

Enligt VR köper 99 procent av alla passagerare sin biljett på förhand eller på tåget med betalkort. Därför slopar bolaget kontantförsäljningen.

Biljettförsäljningen ombord på alla närtåg som trafikerar i Helsingforsregionen upphörde 2017.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning