Kompositören Kaija Saariaho donerade en miljon till orgel

Kaija Saariaho. Bild: Niklas Nabb

Kulturfonden och Svenska litteratursällskapet bidrar med 600 000 euro. Totalt beräknas Musikhusets nya orgel kosta 4,2 miljoner.

Den 3 september 2017 fick Musikhuset en donation på en miljon euro av kompositören Kaija Saariaho för att möjliggöra införskaffningen av en orgel till konserthuset.

En orgel är en dyr investering, och trots att en sådan fanns med i de ursprungliga planerna för Musikhuset, gjorde bristen på pengar att den aldrig kunde förverkligas, skriver Musikhuset i ett pressmeddelande. Tanken är att den nya orgeln ska vara monterad och klar hösten 2021, då Musikhuset firar sin tionde födelsedag.

Totalt beräknas orgeln kosta 4,2 miljoner euro. Inspirerade av Saariaho har flera andra finansiärer lovat bidrag. Bland dessa finns Svenska litteratursällskapet som lovar 500 000 euro ur sin Fredrik Pacius Minnesfond och Svenska kulturfonden som kastar in 100 000 euro. Också Jane och Aatos Erkkos stiftelse (500 000 euro), Jenny och Antti Wihuri Foundation (300 000 euro), Finska kulturfonden (300 000 euro) och Pro Musica Foundation (26 000 euro) listas bland bidragsgivarna.

Musikhusets huvudmän – Helsingfors stad, Undervisnings- och kulturministeriet samt Yle lovar en halv miljon euro var.

– Också om det i omvärlden finns många behjärtansvärda behov tänker jag som musikmänniska och kompositör att det här är en konkret möjlighet att på lång sikt påverka musiklivet i Finland – en orgel lever jämfört med en människa för evigt, säger Saariaho som betonar orgelns betydelse både för musiktraditionen och för publiken.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning