Kommunministern väntas ge besked om stora stödsummor till kommunerna

Till vänster kommunminister Sirpa Paatero (SDP), som väntas berätta om ett stödpaket till kommunerna på måndagen. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Regeringen ska tala om kommunernas läge under coronakrisen under måndagen, och kommunminister Sirpa Paatero förväntas då ge besked om stora stödpaket till kommunerna.

Regeringen håller en presskonferens på måndag klockan 11 för att informera om kommunernas situation under coronakrisen. På plats under tillfället finns kommunminister Sirpa Paatero (SDP) och undervisningsminister Li Andersson (VF).

Under veckoslutet skrev Paatero på Twitter att regeringen beslutat att stödja kommunerna ekonomiskt. En åtgärd är att man med omedelbar verkan kommer att kompensera skatteförluster som uppkommit till följd av coronakrisen.

Enligt Kommunförbundets uträkningar kommer coronaepidemin att försvaga kommunernas ekonomi med minst 1,5 miljarder euro år 2020. Förbundet krävde på söndagen att staten ska komma in med ett räddningspaket för att kommunerna ska kunna undvika permitteringar.

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) säger till Helsingin Sanomat att kommunerna står inför en massiv ekonomisk kris.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning