Kommunikationsministeriet vill förlänga anskaffningsstödet för elbilar med en månad

Det statliga anskaffningsstödet för elbilar infördes år 2018. Arkivbild. Bild: Pixabay

Ett förslag på att förlänga tidsfristen för det statliga stödet för anskaffning av elbilar är på remiss till den 21 september.

Kommunikationsministeriet föreslår en förlängning på en månad till anskaffningsstödet för eldrivna personbilar. Således skulle det vara möjligt att ansöka om statligt anskaffningsstöd för köpet av en ny elbil fram till slutet av året. Utan förlängningen finns möjligheten till anskaffningsstöd endast till slutet av november.

Det statliga anskaffningsstödet för elbilar infördes år 2018 och är 2 000 euro. Man kan ansöka om anskaffningsstödet för elbilar som kostar högst 50 000 euro.

Kommunikationsministeriet föreslår också att stödet för konvertering av personbilar till gas- och etanoldrift kan ansökas fram till årsskiftet. Även det stödet försvinner i slutet av november om tidsfristen inte förlängs.

Konverteringsstödet är 1 000 euro om man gör en personbil gasdriven och 200 euro om man gör en personbil etanoldriven.

Ministeriets utkast till regeringspropositionen är på remiss till den 21 september.

Kommunikationsministeriet bereder för tillfället också en separat regeringsproposition med avsikten att förlänga anskaffnings- och konverteringsstöden med flera år från och med 2022.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning