Kommunförbundet vill ha statligt räddningspaket – fruktar miljardtapp

Kommunsektorn kämpade för att uppnå ekonomisk balans redan före coronaepidemin. Bild: Ari Sundberg/SPT

Staten måste stödja kommunen om man vill undvika permitteringar, säger Kommunförbundets vd i ett pressmeddelande.

Coronaepidemin kommer att försvaga kommunernas ekonomi med minst 1,5 miljarder euro år 2020. Det framgår av Kommunförbundets enkät, där ekonomidirektörerna i de 24 största städerna bedömt de ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset.

Enligt uppskattningarna kommer coronaepidemin att innebära att städernas och kommunernas kommunal- och samfundsskatteinkomster minskar med över 700 miljoner euro.

Ökningen av social- och hälsovårdsutgifterna beräknas försvaga den kommunala ekonomin med minst 400 miljoner euro samtidigt som de krympande avgifts- och försäljningsintäkterna minskar kommunernas inkomster med cirka 200 miljoner euro.

– De siffror som nu presenterats är minimiuppskattningar. De faktiska konsekvenserna riskerar bli flerfaldiga. Kommunsektorn har kämpat för att uppnå ekonomisk balans redan före coronaepidemin, säger Kommunförbundets vd Minna Karhunen i ett pressmeddelande.

De slutliga konsekvenserna kan enligt Karhunen bedömas först efter krisen. Redan nu står det dock klart att staten måste stödja kommunerna betydligt mer än hittills om man till exempel vill undvika permitteringar.

I sina svar uppgav städerna att det genast behövs konkreta och trovärdiga förslag från regeringen om ett stödpaket för den kommunala ekonomin.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning