Kommunbranschen fortsätter förhandla i dag – nu utan riksförlikningsmannens hjälp

Vårdarfacken Super och Tehy sade nej till riksförlikningsmannen medlingsbud i slutet av april. I dag återupptas kollektivavtalsförhandlingarna. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Sedan vårdarfacken Super och Tehy på valborgsmässoafton sade nej till riksförlikningsmannens medlingsbud har kollektivavtalsförhandlingarna nu stått stilla. I dag återupptas förhandlingarna.

På valborgsmässoafton gav vårdarfacken Super och Tehy rött ljus till riksförlikningsmannens medlingsbud och sedan dess har kommunbranschens kollektivavtalsförhandlingar varit på paus.

I dag återupptas förhandlingarna, men nu utan riksförlikningsmannens hjälp. Förhandlingarna förs på ett förbundsspecifikt plan, vilket innebär att arbetsgivarparten förhandlar med de olika huvudavtalsorganisationerna inom kommunsektorn skilt.

Vårdarfacken förkastade riksförlikningsmannens förbud bland annat för att löneförhöjningarna inte ansågs hålla landets allmänna nivå för löneförhöjningar. De övriga fackförbunden inom kommunsektorn skulle ha varit beredda att godkänna riksförlikningsmannens kompromiss, men Kommunarbetsgivarna krävde då att alla parter måste godkänna avtalet.

Kollektivavtalsförhandlingarna har pågått sedan januari.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning