Kommunarbetsgivarna: Många kommuner blir tvungna att permittera personal

Kommunerna uppger att de lär bli tvungna att permittera personal bland annat inom småbarnspedagogiken och undervisningen. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Undervisningssektorns fackorganisationer avråder kommunerna från att permittera lärare på grund av coronavirusepidemin.

Majoriteten av kommunerna och samkommunerna i Finland tror att de blir tvungna att permittera personal i år. En starkt bidragande orsak är den pågående coronavirusepidemin. Det uppger arbetsmarknadsorganisationen Kommunarbetsgivarna som representerar kommunerna och samkommunerna.

Totalt 224 kommuner och samkommuner med en sammanlagd personalstyrka på 260 000 anställda har deltagit i en enkätundersökning som Kommunarbetsgivarna gjort. Det finns 310 kommuner i Finland, enligt Kommunförbundet.

63 procent av kommunerna och samkommunerna som deltagit i enkätundersökningen uppger att de lär bli tvungna att permittera personal i år. Enligt Kommunarbetsgivarna kommer 23 000 anställda i så fall att beröras av permitteringar eller obetalda löner.

Behovet av permitteringar beror i hög grad på att det finns mindre jobb i kommunerna och samkommunerna på grund av coronavirusepidemin. Permitteringar lär bli aktuella framför allt inom småbarnspedagogiken och undervisningen medan personalen inom social- och hälsovården och räddningsväsendet knappast behöver permitteras.

HBL har tidigare skrivit om att städerna i huvudstadsregionen försöker undvika permitteringar genom att flytta personal internt.

Kommunarbetsgivarna påpekar att situationen i kommunerna kan förändras snabbt på grund av spridningen av det nya coronaviruset.

Undervisningssektorns fackorganisation OAJ och Finlands Svenska Lärarförbund har uppmanat kommunerna att inte permittera undervisningspersonal trots att det är undantagstillstånd i samhället. OAJ har meddelat att man följer med läget noggrant och är berett att vidta juridiska åtgärder om det sker permitteringar under oklara omständigheter.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning