Kommissionens regionförslag: hundra miljoner till Finland – tiotals miljarder mindre stöd till östeuropeiska länder

Bild: Mostphotos

Enligt Europeiska kommissionen behöver också rikare länder stöd. Statsminister Juha Sipilä (C) är nöjd med budgetförslaget.

På tisdagen kom Europeiska kommissionen med sitt första budgetförslag för perioden 2021-2027 och föreslår en del ändringar i regionalstödet, skriver Helsingin Sanomat.

I ett pressmeddelande skriver statsminister Juha Sipilä att Finlands regionala stöd skulle öka med kring fem procent enligt förslaget, alltså med kring 100 miljoner euro. Tidigare har Finland fått kring 1,5 miljarder i regionalt stöd av EU.

– Stöd för glest befolkade områden i norr är livsviktigt för Finland och de är med i kommissionens förslag, säger Sipilä.

Statsministern är också nöjd över att kommissionen vill göra stödet villkorligt, en fråga som Finland drivit.

– Då kan vi se till att medlemsländerna håller sig till de principer och värderingar som är viktiga för en rättsstat, säger Sipilä.

Näringsminister Lintilä nöjd

I ett pressmeddelande skriver också näringsminister Mika Lintilä (C) att han är nöjd med förslaget.

– Jag är glad över att kommissionen har lagt märke till Finlands specialdrag, säger Lintilä.

Enligt Lintilä har Finland lyckats föra fram sin sak väl, vilket syns i förslaget. Långa förhandlingar väntar ännu innan EU:s budget slås fast och enligt Lintilä krävs ännu aktivt arbete för att ro i land regeringens målsättningar.

– Kommissionens förslag ger utmärkta förutsättningar för det, säger Lintilä.

Om förslaget går igenom skulle däremot en rad östeuropeiska länder förlora upp till 37 miljarder i stöd.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning