Kvistigt val av kommissionär

Bild: Martti Kainulainen

Det blir en ny finländsk EU-kommissionär nästa år. Turerna kan bli många och krokiga på vägen.

EU-kommissionär Jyrki Katainen (Saml) meddelade förra veckan att han lämnar kommissionen efter att mandatperioden går ut hösten 2019. Det öppnade omedelbart spekulationerna om vem som kan tänkas bli hans efterträdare.

Bland hans partivänner finns det en given och överlägsen kandidat – Alexander Stubb. Han var mer än beredd för uppdraget redan 2014, men Jyrki Katainen meddelade då överraskande att han lämnar partiordförandeskapet – och statsministerposten – för att bli kommissionär. Stubb efterträdde Katainen då och kan göra det även nu.

Situationen är extra intressant eftersom den sittande kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker från Luxemburg inte kommer att fortsätta och både Katainen och Stubb har nämnts som tänkbara kandidater för ordförandeskapet i nästa kommission.

Ordförandeskapet brukar gå till den politiska gruppering som blir störst i Europaparlamentsvalet. Det kristdemokratiska Europeiska folkpartiet, EPP, är nu störst och väntas behålla den positionen också efter nästa val. Samlingspartiet hör till den gruppen.

För Alexander Stubb skulle ordförandeskapet för kommissionen vara ett betydligt bekvämare jobb än statsministerskapet i Finland var för honom. Stubb är genuint intresserad av EU-frågor sedan mycket länge och han kan EU utan och innan efter att ha haft en mängd olika uppdrag inom unionen. Han har också erfarenhet av flera höga politiska poster i Finland då han varit såväl utrikes- som statsminister. Med sina språkkunskaper, sin sociala kompetens och sitt europeiska nätverk klår han de flesta.

Det kan också vara en fördel för Stubb att EPP:s så kallade spetskandidat kommer att utses under partigruppens möte i Finland i början av november.

Fransmannen Michel Barnier kommer i alla fall att vara en stark motkandidat – för vem som helst. Han har en synlig plats då han leder brexitförhandlingarna för kommissionens del. Han faller säkert också de mest konservativa mer i smaken än den liberalare Stubb.

Varje medlemsland har rätt att utnämna en kommissionär, men hen är inte sitt hemlands representant i EU-kommissionen, utan jobbar för hela EU. Trots det är det givetvis en stor fjäder i hatten för det land som kommissionens ordförande kommer från. Det är ändå fråga om den främsta politiska posten inom en union med över 500 miljoner invånare.

Stubb som spetskandidat för EPP skulle kunna skapa en delikat politisk situation i Finland. Situationen kan bli knepig för SDP. Partiet har toppat de senaste opinionsmätningarna och traditionellt har det största riksdagspartiet lagt beslag på landets kommissionärspost.

Men vad gör SDP om de vinner riksdagsvalet i vår men Samlingspartiet har en kommissionärskandidat som kan bli hela kommissionens ordförande?

På ett personligt plan kan det uppstå ytterligare svårigheter då SDP:s ordförande Antti Rinne och Alexander Stubb inte har de bästa relationerna sedan förr.

Är det förresten givet att det är det största riksdagspartiet som ska ha rätten att utse Finlands kommissionär? Det skulle vara minst lika logiskt att det parti som klarar sig bäst i Europaparlamentsvalet skulle ha den rätten, om det över huvud taget ska vara ett enda parti som i praktiken ges all makt i den här frågan.

Det är dags för en diskussion kring förfarandet.

Det skulle äntligen också vara dags för en kvinnlig kommissionär. Då nästa kommission avslutar sin period har Finland redan varit nästan 30 år medlem i EU, men hittills har alla kommissionärer varit män.

Det är inte bara i Finland som jämställdheten borde diskuteras. EU har aldrig haft en kvinnlig kommissionsordförande.

Om Stubb inte blir spetskandidat, och SDP vinner riksdagsvalet kan Jutta Urpilainen ligga bra till för att bli Finlands nästa kommissionär, medan EU sannolikt får fortsätta vänta på sin första kvinnliga kommissionsordförande.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning