Kommentar: På vintern är det värre

Helsingfors centrum, ungefär vid midnatt mellan lördag och söndag. Livligt som på en torsdagseftermiddag, men mest unga människor och några till på väg hem från festen. En äldre dam – hon ska fylla åttio säger hon – kommer fram och förklarar att hon glömt sin plånbok och betalmedel i en liten påse hemma hos en vän. Vännen bor i Vanda, "ett par hållplatser över stadsgränsen" säger den gamla damen, och tror att hon nog får sova där om hon vill.

Damen får en peng och försäkrar att hon klarar sig. Flera gånger försäkrar hon det, viftar svävande mot bussarna hon kunde ta och sätter fart. Någon hjälp ska hon inte ha. Hon är oklanderligt klädd och diskret sminkad, sommarkappa, scarf och en tunn mössa.

Damen går med raska steg, hoppar på en spårvagn mot Hagnäs och är försvunnen. Kanske behövde hon bara pengar. Förhoppningsvis behövde hon bara pengar. Eller så var hon en av dem som har en minnessjukdom, och därför faktiskt inte vet med säkerhet var plånboken är, var hon bor, vilken buss hon ska ta eller vilken tid på dygnet det är.

Men som tur är det ju sommar nu. På vintern är det värre, för att citera stadens tjänstemän och läkare.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03