Kommentar: Nu är det något på G igen

Aktuellt. Enligt utrikesminister Timo Soini diskuterar regeringen inte Guggenheim. I kulisserna låter det annorlunda. Bild: Lehtikuva

Den sekund regeringen meddelar att staten stöder museet startar stadshuset i Helsingfors operation Guggenheim. Men sedan ska också fullmäktige tycka till.

Allt är väl förberett vid Salutorget. Enkäter och utredningar som stadshuset beställt stöder G-falangens ambitioner. Allt som saknas är statens bidrag. Och nu har ju näringsminister Olli Rehn (C) nästan lovat pengarna, tiotals miljoner euro. Det kan regeringskamraterna Sannfinländarna inte smälta, men det är en sak att säga det offentligt och en annan att förhandla vidare i samband med diskussionen om de kommande årens ekonomiplan.

Det finns en utredning som visar att Guggenheimmuseet i Södra hamnen är bra för turismnäringen i hela republiken och en annan som pekar på positiva sysselsättningseffekter. Det finns ytterligare en utredning, en som stadshuset inte vill offentliggöra och den lär vara helt "avgörande för politiska beslut". Inte ens förtroendevalda i stadsfullmäktige har tillgång till den här utredningen.

Källor som HBL talat med säger att pressmeddelandet redan är skrivet och det utgår från den hemliga utredningen: Så fort Olli Rehn och Sannfinländarnas ordförande Timo Soini berättar att staten skjuter till minst 40 miljoner euro går stadshuset i Helsingfors ut med ett "positivt besked". Ni ska få se. Allt är synkroniserat.

Det finns ett krux. Helsingfors stad förväntas betala upp till 90 miljoner euro av museets byggkostnader som är 130 miljoner euro. Privata pengar, kanske 20–30 miljoner euro, ska täcka driftskostnaderna i 20 år. Under onsdagens debatt om Kronbroarna framkom tydligt hur misstänksamt många politiker nu förhåller sig till olika kostnadskalkyler. Metrofiaskot sätter tydliga spår i debatten.

Hemlighetsmakeriet i kombination med andra stora investeringar och kommunalvalet våren 2017. Det är inte alls sagt att stadsfullmäktige äntligen godkänner Guggenheim.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46