Komikern Harmon Leon infiltrerar onda subkulturer

Roliga finländare. Leon har träffat flera finländska komiker och hans slutsats är klar: Finländarna hör till världens bästa komiker. Bild: Cata Portin

Den amerikanska komikern Harmon Leons arbetsdag går ut på att infiltrera och exponera onda subkulturer. Upplevelserna omvandlar han sedan till standup-shower och artiklar för bland annat tidningen Vice. Leon fungerar också som författare och hans första roman The Brothers Rjukerooka utspelar sig otroligt nog, i Finland.

Vi möter komikern Harmon Leon på en uteservering en sval junikväll i Williamsburg, Brooklyn. Leons stora leende vittnar om att han är en komiker med flera härliga skämt på lager och när han slår sig ner i fåtöljen berättar han att han verkligen trivs här i New York.

– New York är minst sagt möjligheternas stad och om du arbetar hårt här kan vad som helst hända. Det är en stad som lär dig om livet och ett perfekt ställe att utveckla sina färdigheter på.

Samhällskritisk komiker

Leon är från San Fransisco och har många färdigheter som han kan fila på i möjligheternas stad. Han berättar att han började testa på standup under universitetstiden och fortsatte med att arbeta som författare och komiker.

Jag visste ingenting om Finland när jag skrev romanen, och kanske målar jag i berättelsen upp den finska landsbygden som lite mörkare än den verkligen är.

I dag har han utvecklat en egen form av samhällskritik, som går ut på att infiltrera och exponera subkulturer.

– Jag klär ut mig och infiltrerar grupper som högerextremistiska föreningar och Westboro Baptist Church. Först lär jag mig hur de tänker och sedan exponerar jag dem genom artiklar för bland annat tidningen Vice. Upplevelserna använder jag också och som grund för mina egna standup-shower.

Ett stöd för de utsatta

Vice är en tidning som vill tänja på gränserna och det är precis det Leon gör då han i förklädnader tar sig an det som han finner ondast här i världen.

– Jag vill exponera det ondsinta och genom att infiltrera olika grupper får jag en inblick i de här världarna. Jag hoppas att mina avslöjanden kan hjälpa de människor som är utsatta och i underläge, berättar Leon.

– Ett av de första projekt som jag gjorde var till exempel att jag tog anställning på en snabbmatskedja i San Fransisco. Planen var att skriva en artikel om hur man går till väga för att bli avskedad inom loppet av tre timmar.

Leon berättar att projektet slutade med att han aldrig fick sparken, men att han fick en ögonöppnande inblick i hur stora kedjor behandlar sina underbetalda arbetstagare. Och han skrev om det.

Upptäcktsresande finländare

Av allt det Leon producerat finns det ett verk vars titel klingar förvånansvärt välbekant i finska öron. Leons första fiktiva roman The Brothers Rjukerooka (2008) är en berättelse om ett par finska bröder och deras bortglömda resa runtom i världen.

– Romanen handlar om familjen Rjukerooka och deras äventyr, uppgång och fall. Bröderna rymmer till fots från en finsk by för att upptäcka världen och går slutligen till historien som Finlands tredje mest kända upptäcktsresande bröder, berättar Leon och skrattar.

– Jag visste ingenting om Finland när jag skrev romanen, och kanske målar jag i berättelsen upp den finska landsbygden som lite mörkare än den verkligen är.

Leon berättar att han fortfarande inte besökt Finland, men att han ser fram emot att hälsa på i bröderna Rjukerookas hemland för att ta reda på om där verkligen är så dystert. Kanske dyker han upp när vi minst anar det, under täckmantel bakom disken på en känd snabbmatskedja.

Här kan du läsa mera om Harmon Leon och hans jobb:

Bor: I Williamsburg, Brooklyn, New York

Gör: Arbetar som komiker och författare

Familj: Förstås!

Äter helst: Tre mål om dagen

Läser just nu: Up in the Old Hotel av Joseph Mitchell

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning