Komikern Alfred Backa underhåller unga i coronatider – se första videon

Alfred Backa är en ståuppkomiker och författare från Pensala i Österbotten som också gillar att cykla. Bild: HBL-arkiv/Johannes Tervo

Nyproducerad underhållning för unga i coronatider – finns sådant? Jo, komikern Alfred Backa publicerade lagom inför århundradets tråkigaste valborgsmässoafton en färsk videoserie som visas i samarbete med Luckan Raseborg.

Maj är vanligtvis en månad då festerna avlöser varandra. Från studenternas glada valborgsfirande glider vi över till mera högtidliga dagar som mors dag, Kristi himmelsfärdsdag och pingst. Vi kommer knappast att fira nån av dem på traditionellt vis i vår. Men lite får vi väl roa oss, eller?

Ståuppkomikern och författaren Alfred Backa från Österbotten har precis skapat videoserien Komik i karantän – producerad just för den här exceptionella tiden.

Videoserien har sex delar som publiceras med oregelbunden tidtabell under maj. Alfred Backa gör nyskapande ståuppkomik, speciellt med målgruppen unga 15–25 år i åtanke.

– Det är svårt att vara komiker i coronatider. Man får ju inte samla fler än tio personer på samma ställe och jag brukar till och med ha tjugo personer i publiken på mina tillställningar, säger Backa i den första videon, som publicerades på Luckan Raseborgs Facebook-sida och i Alfred Backas Youtube-kanal på valborgsmässoafton.

Han har gjort videorna med hjälp av Kultur under tiden-bidraget, som Svenska kulturfonden och Föreningen Konstsamfundet delar ut till kulturaktörer som annars skulle stå utan arbete under den här våren, då de flesta evenemang är avbokade.

Backa är känd bland annat för sina böcker Överlevnadshandbok för finlandssvenskar (2018) och Finland hundranånting 1917–2017 (2016).

Videoserien publiceras enligt följande tidtabell

30 april: Video 1 – inför 1 maj

8 maj: Video 2 – inför morsdagen 10 maj

11 maj: Video 3 – inför Snellmansdagen 12 maj

15 maj: Video 4 – inför de stupades dag 17 maj

20 maj: Video 5 – inför Kristi himmelsfärdsdag 21 maj

29 maj: Video 6 – inför pingst 31 maj

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning