Kometen Wirtanen syns nu som starkast på himlen – men skyms av molnen

Kometen 46P/Wirtanen fotograferad med Siding Springin-observatoriets T12-teleskop i Australien första december. Bild: Alan C. Tough

December är inte den bästa tiden för stjärnskådning.

I natt skulle ha varit den optimala tiden att se Wirtanen-kometen, enligt astronomiföreningen Ursa. Efter att månen går ner halv två på natten skulle det ha varit en bra chans att se kometen som nu syns som starkast på himlen.

Enligt Meteorologiska institutets jourhavande meteorolog Ari Mustala ser det ändå inte så lovande ut för stjärnskådning i natt. Både i Nyland och i Egentliga Finland blir det molnigt, vid västkusten finns det en liten möjlighet för sprickor i molntäcket.

– Det är typiskt att det är molnigt i december om det inte är riktigt kallt eller starka vindströmmar västerifrån, säger Mustala.

Också senare den här veckan ser det ut att vara molnigt, trots att det strömmar lite kallare luft från öst.

Kometen Wirtanen passerar jorden med 5,4 års mellanrum och är döpt efter Carl A. Wirtanen som upptäckte kometen 1948 vid Licks observatorium i USA. Wirtanen har finländska rötter.

Det här är kometen Wirtanens bana över himlen. Bild: Ursa/Veikko Mäkelä

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning