Kolumn: Skruva ner förväntningarna – det är för mycket att be Helander om en EM-medalj

Oliver Helander kastade 81.26 i FM i Jyväskylä. Bild: LEHTIKUVA/TOMMI ANTTONEN

Oliver Helander har redan överträffat alla förväntningar i år och räddat spjutsommaren – men en medalj i EM tar han knappast. Det krävs en praktträff av sällan skådad kaliber.

Det är några veckor kvar till EM och spjutnivån i Finland har nått ett lågvattenmärke. För första gången sedan 2005 krävdes inte ens ett kast på 80 meter för att ta silver i FM. För första gången sedan 1962 ser Finland ut att skicka en ofullständig spjuttrupp till EM. Bara två friska kastare har klarat EM-gränsen på 80 meter.

Spjutsäsongen har med andra ord utvecklats till en smärre blåvit mardröm. Tero Pitkämäki skadade sig så illa att hans fortsatta karriär är i fara. Antti Ruuskanen återvände från ett evighetslångt skadeuppehåll bara för att skada sig igen och är ett stort frågetecken med EM runt hörnet.

Sebastian Backman är sportjournalist på nyhetsbyrån SPT. Bild: Leif Weckström

Förutom att trotjänarna är skadade ser återväxten också minst sagt svag ut. Men det finns ett stort glimmande undantag: en västnylänning som överträffat alla förväntningar. I EM ligger hoppet på den nya gunstlingen Oliver Helanders breda axlar.

I FM kunde Helander ta en lätt promenadseger. Det fanns ingen konkurrent som ens var nära att kunna utmana Finlands bästa spjutkastare.

Men hur långt ska det bära i EM?

Kastet på 88 meter i Jakobstad skruvade upp förväntningarna – till och med oförtjänt mycket. Skenet bedrar. Visst, 88,02 hade räckt till guld i de tre senaste EM-finalerna. Men då var då. Om Helander hade kastat 88,02 i VM-finalen i fjol hade han slutat femma – och haft fyra européer framför sig.

Ingenting är som förr – de senaste åren har tre supertyskar skrivit om alla spelregler. Den europeiska dominansen har samtidigt blivit total. Helander ligger sist i den heleuropeiska sextett som toppar världsrankingen.

Vägen till toppen är fortfarande lång. Johannes Vetter, Andreas Hofmann och Thomas Röhler har alla kastat 91,78 eller längre i år. Sammanlagt har de fem bästa européerna kastat 19 kast som är längre än Helanders 88,02. Tjecken Jakub Vadlejch – som ligger precis framför Helander på rankinglistan – har i år kastat fyra kast som är längre än Helanders personbästa.

Visst, Helander kan ta medalj i Berlin. Men det är en ordentlig högoddsare. Helander måste få till en fullständig praktträff i sitt första seniormästerskap samtidigt som många av toppnamnen ska underpresterar ordentligt.

Vägen till toppen har varit kort och snabb för Helander, som ännu för två år sedan funderade på om han skulle välja handbollen eller spjutet. I fjol hade han ett personbästa på nätt och jämnt 80 meter. I år siktade han på 85 meter och har redan nått 88.

Sedan friidrottssäsongen började har Helander tagit steget från relativ anonymitet till att bli en profil i Friidrottsfinland. I Berlin står han inför karriärens tuffaste utmaning och pressen är större än någonsin tidigare. Kräv inte för mycket – Helander har redan nått högre höjder och längre längder än någon hade förväntat sig.

Läs mer: Helander tog första FM-guldet i urvattnad final – ser sig som en outsider i EM

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning