Kolmonoxidmätare bra hjälpmedel

Mätning av kolmonoxidhalten i utandningsluften har visat sig vara ett bra hjälpmedel vid tobaksavvänjning.

HBL redogör förtjänstfullt för den plan för att minska användningen av tobaks- och nikotinprodukter som överlämnades till omsorgsminister Anneli Saarikko den 31 maj.

I texten finns ett sakfel: arbetsgruppen hade inte föreslagit koldioxidmätare utan kolmonoxidmätare till mödrarådgivningarna.

Jag passar också på att nämna att mätning av kolmonoxidhalten i utandningsluften har visat sig vara ett bra hjälpmedel vid tobaksavvänjning. Vi introducerade metoden på Kottby hälsostation redan 2001. Över hälften av deltagarna i våra tobaksavvänjningsgrupper blev nikotinfria.

Jag vill dessutom nämna en åtgärd som inte tas upp i ovannämnda tobaksstrategiplan därför att den redan är i bruk: Före elektiva (på förhand planerade) ortopediska operationer krävs nu för tiden att man varit rök- och nikotinfri 2-3 månader. Nikotinet drar ihop blodkärlen med den påföljden att ben- och sårläkningen sker långsammare och ihopsydda senor inte växer fast. Dessutom ökar komplikationsrisken mångfalt.

Göran Lindén pensionerad överläkare, Helsingfors

Hur du kan få en låg låneränta

När man tecknar ett lån finns det många lånegivare som tycks ge bra villkor, men som sedan tar ut både dolda räntor och oförutsedda avgifter. Trots att det idag är riktigt vanligt att ta lån så kan det vara svårt att veta vad man ska leta efter och tänka på när man lånar pengar. Därför sammanfattar vi här några av våra bästa tips för att hjälpa dig att hitta rätt i lånedjungeln. 14.6.2018 - 14.03