Kollman-minnesmärket förstört

Familjen Kollmanns snubbelstenar fotograferade den 14 augusti. Bild: Per-Erik Lönnfors

Minnesmärket över den judiska familjen Kollmann – de första så kallade Stolpersteine, snubbelstenarna, i Helsingfors – är trasigt sedan ett halvår.

Skadan förorsakades av en snöplog i vintras, och på hemsidan för föreningen Holokaustin uhrien muisto, som ansvarar för underhållet av snubbelstenarna, lovas sedan april i år att skadan skall repareras i "maj-juni". Av de tre gatstenarna i betong med en minnesplatta i mässing, infällda i trottoaren på Munksnäs allé 18, är bara doktor Georg Kollmans hel. Den lille sonen Franz Olofs platta bär djupa skråmor, och hustrun Janka Kollmanns (född Holcerova) platta har rivits bort.

Paret Kollman hade flytt från Wien 1940, sonen var född i Finland. I november 1942 utlämnades familjen åt tyskarna och deporterades till Auschwitz där Janka och Franz Olof mördades. Georg Kollman överlevde och bosatte sig efter kriget i Israel.

Stolpersteine är ett internationellt projekt av den tyska konstnären Gunter Demnig. Minnesstenarna infällda i trottoaren finns i ett flertal europeiska städer och markerar platser där nazismens offer – judar, romer, homosexuella och politiska motståndare till nazismen – bott innan de deporterats till koncentrationsläger. Familjen Kollmanns minnesstenar installerades i Munksnäs sommaren 2018.

Läs också: Sveket mot den judiska familjen Kollman 1942, om Mi Wegelius podcast om familjens öde.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning