Kolibakterier i vattnet i Borgå – vattnet måste kokas

BAKTERIER. Vattnet i Kvarnbackens vattentorn är kontaminerat med E. coli-bakterier. Bild: Max Nyberg

Dricks- och matlagningsvattnet i Borgåregionen måste kokas, meddelar staden på sin webbplats. Det förekommer E.coli bakterier i dricksvattnet i Borgå. Allt dricks- och hushållsvatten måste kokas i 5 minuter. Man ska inte heller skölja frukt och grönsaker i okokat vatten.

Hälsomyndigheterna och staden slog i dag larm om saken. Kokningsuppmaningen gäller delar av Askola och hela Borgå, förutom Norike, Ebbo, Tirmo, Gäddrag, Pellinge, Seitlax, Fagersta, Vålax och Grännäs.

Kärl går att använda då de är diskade och torra. Man kan använda vatten för att tvätta sig själv och för att tvätta kläder, men efter handtvätt gäller det att använda desinficerande medel för händer.

E.coli bakterier har påträffats i prover som tagits från vattentornet i Kvarnbacken på måndagen. Det tyder på att avföring smutsat ned vattnet. Saken undersöks för tillfället. På grund av bakterierna kloras vattnet, så det kan både smaka och lukta klor.

Förhoppningsvis reagerar ingen på det här.

Folk hamstrar

Stadsborna köar för tillfället till apotek och affärer för att inhandla både vatten och desinficeringsmedel, var alltså förberedd på att hyllorna är tomma.

Verkställande direktör Risto Saarinen vid Borgå vatten uppmanar till försiktighet men påpekar att ingen behöver bli hysterisk.

– Vi hoppas få läget under kontroll inom några dagar och följer med situationen.

Enligt vad han fått veta har man hittills varken på sjukhuset eller hälsostationerna haft ökade fall av magsjuka, det är ju magsjuka denna bakterie kan åstadkomma.

– Förhoppningsvis reagerar ingen på det här.

Vad det beror på att bakterien hamnat i vattentornet vet man ännu inte. Saarinen säger att teoretiskt kan den komma från till exempel vattentag eller rörbrott.

– Vi har kollat vattentagen och inte hittat något där. I julas hade vi ett rörbrott men proven därifrån är också rena.

Under de 5 år han jobbat vid Borgå vatten har man aldrig haft problem med den här sortens bakterier.

Vattnet ska kokas i minst fem minuter innan det används. Uppmaningen gäller inte följande områden: Norike, Ebbo, Tirmo, Gäddrag, Pellinge, Seitlax, Fagersta, Vålax, Grännäs.

Staden betonar också att man inte ska skölja grönsaker och frukter med kranvattnet om det inte kokats.

I ett vattenprov från Kvarnbackens vattentorn i går påträffades E.coli-bakterier, vilket tyder på förorening från avföring. Problemet utreds för tillfället.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning